Strona główna Tagi Komisja europejska

komisja europejska

Szczyt Systemów Żywnościowych ONZ 2021

Podczas Światowego Dnia Żywności Sekretarz Generalny ONZ António Guterres ogłosił zwołanie Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ w drugiej połowie 2021 roku.

Konsultacje publiczne polityki promocyjnej Unii Europejskiej

Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w ramach przeglądu unijnej polityki promocji produktów rolno-spożywczych.

Konsultacje publiczne wstępnej oceny skutków polityki promocyjnej UE

Do 9 marca 2021 r. potrwają konsultacje wstępnej oceny skutków unijnej polityki promocyjnej.

Zrównoważone stosowanie środków ochrony roślin – konsultacje publiczne

Komisja Europejska od 18 stycznia do 12 kwietnia 2021 r. prowadzi konsultacje publiczne w zakresie przepisów dyrektywy ustanawiającej ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów

Wokół negocjacji dotyczących WPR

Europejscy rolnicy i spółdzielnie rolno-spożywcze poprosiły wiceprzewodniczącego Timmermansa o wyjaśnienie stanowiska Komisji w sprawie negocjacji dotyczących WPR.

Chaos w opakowaniach w UE wyzwaniem dla sektora warzywno-owocowego

Jak prognozują eksperci Unii Europejskiej wraz z Unią Owocową, chaos i brak harmonizacji uregulowań prawnych dotyczących opakowań i ich recyclingu może prowadzić do marnotrawstwa żywności oraz utrudniać handel pomiędzy krajami UE. Eksperci opublikowali swoje stanowisko w odpowiedzi na mapę drogową Komisji Europejskiej dotyczącą „Przeglądu wymagań dla opakowań i innych środków zapobiegających powstawaniu odpadów opakowaniowych”

Konsultacje społeczne w sprawie obszarów wiejskich

Komisja Europejska prowadzi do końca listopada konsultacje społeczne w sprawie swojej nowej inicjatywy na rzecz długoterminowej wizji obszarów wiejskich.

Jaka przyszłość czeka polskie rolnictwo?

Polska i europejska żywność będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Unia Owocowa informuje, że w ocenie ekspertów skupiających organizacje rolnicze i sadownicze, opublikowane przez Komisję Europejską strategie „Od pola do stołu” (Farm to Fork) oraz różnorodności biologicznej będące elementami Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), przyjęte w obecnym kształcie, sprawią, że europejskie i polskie rolnictwo może stać się niekonkurencyjne cenowo w stosunku do żywności pochodzącej spoza obszaru UE.

Unijni plantatorzy winorośli wnioskują o pomoc do KE

Wybuch epidemii i rozprzestrzenianie się koronawirusa oraz późniejsze środki izolacji domowej wprowadzone przez rządy spowodowały nagłe zamknięcie większości hoteli, restauracji i barów na kontynencie. Stanowiły one ok. 30% unijnego rynku konsumpcji wina i około 50% wartości wina spożywanego w UE. Copa-Cogeca zebrała od swoich członków dane ilustrujące skutki kryzysu Covid-19 dla sektora wina oraz przygotowała dla KE listę niezbędnych, pilnych działań.

Ministrowie rolnictwa UE w obliczu pandemii

Ministrowie rolnictwa i rybołówstwa krajów UE odbyli dyskusję na temat wpływu pandemii COVID-19 na sektory: rolny i rybołówstwa. Dyskusja odbywała się w formie wideokonferencji.