KSPCP „o drastycznie niskich” cenach skupu czarnej porzeczki

Krajowe Stowarzyszenie Producentów Czarnej Porzeczki, zaniepokojone cenami skupu porzeczki na początku zbiorów, wystosowało do Krajowej Unii Producentów Soków list otwarty, który również otrzymaliśmy. Publikujemy go poniżej.

„Zarząd KSPCP zaniepokojony drastycznie niskimi cenami, oferowanymi przez podmioty skupujące owoce czarnej porzeczki na początku zbiorów, żąda publicznego wyjaśnienia tej sytuacji tysiącom producentów i ich rodzinom, którzy stanęli w obliczu bankructwa swoich gospodarstw. Oferowane obecnie ceny skupu surowca często nie pokrywają nawet kosztów zbioru i transportu owoców do przetwórni, nie mówiąc już o częściowym chociażby zwrocie kosztów produkcji. Tak trudnej sytuacji, w jakiej znaleźli się producenci jednych z najbardziej wartościowych owoców, jeszcze chyba nie było.

Systematycznie obniżane ceny skupu surowca od 2012 roku przedstawiciele przemysłu przetwórczego tłumaczą masowym zakładaniem nowych plantacji. Tego zjawiska nie potwierdzają jednak dane GUS dotyczące obszaru nasadzeń tej rośliny w ostatnich latach ani też wielkości skupowanego surowca.

W roku bieżącym informacje o przewidywanych, wysokich zbiorach pojawiały się już w kwietniu, czyli przed kwitnieniem porzeczki. Natomiast po wystąpieniu na przeważającym obszarze kraju przymrozków w końcu kwietnia, a w szczególności w dniach 4-6 maja, które w wielu rejonach poczyniły spustoszenie na plantacjach, rozpoczęła się akcja informacyjna o wielkich zapasach soku zagęszczonego i mrożonek. Z naszych danych uzyskanych od producentów porzeczki wynika, że tegoroczna produkcja owoców czarnej porzeczki w Polsce, w wyniku wystąpienia niekorzystnych zjawisk atmosferycznych, a w szczególności przymrozków, będzie niższa od roku ubiegłego o min 20%. Z najnowszych informacji wiemy, że warunki pogodowe (przymrozki, a niedawno upały) spowodowały spadki plonów w wielu krajach europejskich, w tym w Niemczech o 30%, a we Francji 40- 60%.

My producenci, nie przypominamy sobie sytuacji, gdy po wystąpieniu przymrozków na dużym obszarze kraju ceny na owoce spadały i to w tak drastyczny sposób. Prosimy o przedstawienie nam wielkości zapasów zagęszczonego soku z czarnej porzeczki na koniec czerwca br. począwszy od 2010 roku. Trudno bowiem uwierzyć w to, że nawet powiększone zapasy koncentratu mogą załamać tak gwałtownie oferowane producentom ceny.

Chcemy także, aby przedstawiciele przemysłu przetwórczego wyjaśnili polskim producentom, dlaczego w Niemczech na otwarcie sezonu skupu te same firmy przetwórcze co w Polsce zaoferowały rodzimym plantatorom 0,3 euro/1kg owoców, a w Polsce równowartość 0,12-0,14 euro. Czy aby nie wynika to z faktu, że produkcja owoców czarnej porzeczki w Niemczech jest marginalna i stanowi około 5 % produkcji polskiej i tylko w naszym kraju na pracy naszych producentów można zarobić wielkie pieniądze.

Na wielu spotkaniach przedstawialiśmy przemysłowi przetwórczemu wyliczenia, z których wynika, że koszt wyprodukowania 1 kg porzeczki w obecnym czasie wynosi 2,50 zł. Nie podważają tych wyliczeń w istotny sposób ani naukowcy, ani specjaliści od ekonomiki rolnictwa.

Dlaczego więc oferuje się w tym roku ceny, które są upokorzeniem dla producentów i które w naszym mniemaniu nie wynikają z żadnych racjonalnych przesłanek, a pogrążają wiele gospodarstw i ich rodziny. Czy nie prościej powiedzieć nam, że nasza produkcja jest niepotrzebna a nasza praca nic nie warta?

Skutki obecnej polityki cenowej najbardziej odczują duże i średnie gospodarstwa, które całkowicie ukierunkowane są na produkcję tych owoców. To one zainwestowały duże pieniądze, najczęściej z kredytów, w sprzęt, infrastrukturę, kapitał ludzki itp.

Wielokrotnie proponowaliśmy proste rozwiązania w relacjach producent – przetwórstwo, polegające na podpisaniu wieloletnich i odnawialnych kontraktów, w których producent miałby zagwarantowany zbyt owoców w wielkości np.: 60% swojej produkcji w cenach pokrywających jej koszty. Pozwoliłoby to na przetrwanie producentów w okresach trudnych, a przemysł otrzymałby w miarę stabilną cenę na wytwarzany koncentrat. Rozwiązanie to poprawiłoby również w sposób istotny jakość i zdrowotność nie tylko dostarczanych do przetwórstwa owoców, ale i wytworzonych z nich produktów. Celem naszego Stowarzyszenia w tym zakresie jest wprowadzenie w gospodarstwach naszych członków certyfikowanej produkcji owoców, pod warunkiem jednakże ich przetrwania.

Oczekujemy szybkiego wyjaśnienia zaistniałej sytuacji. W innym przypadku nawoływać będziemy producentów do zaniechania zbiorów i likwidacji plantacji, co również sami czynić będziemy.

01.07.2014
Zarząd KSPCP”

Źródło: KSPCP

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPokazy polowe pracy opryskiwaczy
Następny artykułRosja zarzuca Polsce łamanie rosyjskich przepisów fitosanitarnych

5 KOMENTARZE

  1. To jest ewidentny dyktat cen realizowany przez kilka „zagranicznych potentatów ” którzy przejęli chłodnie i koncentraty i panoszą sie bez żadnych skrupułow na „wolnym rynku ”
    URzadzili nam obozy i podobozy pracy !!!

  2. co z tego że producent porzeczki może zamrozić ją i składować przez dłuższy czas jeżeli dostanie za produkt ułamek kosztów związanych z produkcją. nie mówiąc już o koncentratach

  3. Tak sie konczy radosc z zagranicznych inwestycji w Polsce. Znizki w podatkach, tanie grunty pod budowe zakladow. A teraz jeszcze za grosze oddac. Ktory to profesor, Mojzesz polskiego sadownictwa brata sie z przetworcami i co rok ich tlumaczy ?

  4. Jeśli ceny produktu przetworzonego są wyższe niż wynika to z cen zakupu surowca to należy zmienić zasady gry na rynku. Producenci powinni kupić lub sami wybudować przetwórnie i realizować zyski zarówno na produkcji surowca jak i jego przetwórstwie. Inaczej będzie jak to klasyk mówił dyskusja kija z dupą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.