Strona główna Tagi Marchew

marchew

Profesjonalna przechowalnia warzyw korzeniowych

W ostatnich kilku latach w Polsce powstało wiele nowych przechowalni warzyw, ale w porównaniu z plantacjami z Europy Zachodniej baza ta w naszym kraju ciągle jest niewystarczająca. Na co warto zwrócić uwagę planując unowocześnienie lub budowę przechowalni zapytałam przedstawicieli 3 firm zajmujących się chłodnictwem.

W holenderskiej przechowalni z marchwią

W celu przetrzymania marchwi przez 4-8 miesięcy po zbiorach bez znacznych strat, należy zapewnić jej odpowiednie warunki przechowywania. Temperatura na poziomie 0-1°C to jeden z koniecznych do przestrzegania czynników.

Tanio przechować warzywa do przetwórstwa

Ceny warzyw przeznaczonych do przetwórstwa są zwykle niższe w porównaniu z cenami oferowanymi na „świeżym rynku”, dlatego plantatorzy, którzy decydują się na produkcję surowca dla przetwórni, muszą maksymalnie ograniczać koszty, także te związane z przechowywaniem.

Nowy środek do ochrony marchwi i kalafiora

Z końcem czerwca rozszerzona została rejestracja fungicydu Amistar® Opti 480 SC produkcji firmy Syngenta Polska Sp. z o.o. Nastąpiła też zmiana nazwy firmy Syngenta Crop Protection Sp. z o.o. na Syngenta Polska Sp. z o.o., w efekcie wdrożenia strategii koncernu polegającej na połączeniu działów ochrony roślin – Crop Protection i nasiennego – Seeds.

Nawożenie warzyw w Błoniu i w Długim

Producenci warzyw coraz częściej poszukują specjalistycznych nawozów, które pozwalają nie tylko zwiększyć efektywność i wydajność produkcji, ale wpływają również na inne ważne cechy, np. zawartość azotanów w korzeniach marchwi czy wczesność wybarwiania się owoców papryki.

Polerka do warzyw dla mniejszych gospodarstw

Od kilku lat coraz więcej odbiorców warzyw korzeniowych, przede wszystkim marchwi, ale również pietruszki czy pasternaku wymaga dostarczania korzeni nie tylko umytych w tradycyjnej płuczce do warzyw, ale również „wypolerowanych”, tzn. poddanych czyszczeniu w specjalnych szczotkarkach, które usuwają zewnętrzną warstwę skórki.

Marchew za bezcen

Na rosyjskim rynku stagnacja cen marchwi i bardzo niskie ceny tego warzywa. Nadpodaż marchwi niskiej jakości jest powodem utrzymywania się cen w granicach 3-3,5 rubla/kg (0,07-0,09 euro/kg).

Uprawa marchwi w pigułce

Marchew jest jednym z ważniejszych gatunków warzyw produkowanych w Polsce. Powierzchnia jej uprawy w naszym kraju wynosi około 30 tys. ha (w 2010 r., według FAO, wynosiła 27 970 ha). Przeważająca część zbiorów przeznaczana jest na zaopatrzenie rynku krajowego, ale warzywo to ma również znaczenie eksportowe.

Stop eksportowi

Organizacja producentów warzyw w Izraelu podjęła decyzję o przerwaniu na trzy miesiące wysyłek marchwi do Rosji.

Stagnacja na holenderskim rynku marchwi

Popyt na holenderską marchew podobnie jak wcześniej na cebulę i ziemniaki jest stosunkowo mały, a jakość oferowanych korzeni jest zróżnicowana.