marchew
Zbiory marchwi: Ukraina przed Polską
Według danych Fruit-Inform spośród krajów europejskich w 2011 r. liderem w zbiorach marchwi została Ukraina, wyprzedzając dotychczasowego, największego producenta – Polskę oraz liczącą się na europejskim rynku Wielką Brytanię.
O uprawie pora w Pobiedniku
10 stycznia br. w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa na zaproszenie firmy Rijk Zwaan spotkali się producenci warzyw, głównie pora, ale też marchwi i buraków ćwikłowych. O tym jak profesjonalnie uprawiać pora, mówił Jarosław Krzemiński, kierownik stacji doświadczalnej firmy w Witkach.
Skorygowane przewidywania zbioru warzyw
Wobec wcześniejszych szacunków znacznie zostały skorygowane przewidywania co do wielkości tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych w kraju. Według aktualnych ocen wyniosły one 4,8 mln t i były dużo wyższe w porównaniu z rokiem poprzednim.
Małopolskie Święto Warzyw
4 września w Pobiedniku Wielkim odbyła się IV edycja święta ogrodników z tego województwa zorganizowana przez Gminę Igołomia-Wawrzeńczyce. Wśród hodowców prezentujących ofertę odmian warzyw do uprawy w polu i pod osłonami goszczono m.in. nowe na polskim rynku firmy.
O chorobach warzyw polowych – instytutowy dzień otwarty
Na terenie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach 21 lipca zorganizowano Dzień Otwartych Drzwi.
W kolekcji odmian warzyw
21 sierpnia w miejscowości Moszna koło Nałęczowa w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców zorganizowano Dni Otwarte, na których prezentowano kolekcję odmian warzyw marki Seminis, należącej do koncernu Monsanto.
Warzywa: polowe prezentacje w Nowej Wsi
W gospodarstwie rolnym hodowcy i plantatora warzyw Włodzimierza Czarneckiego w Nowej Wsi pod Kutnem
Przedsiębiorstwo Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa w Ożarowie Mazowieckim zorganizowało 24 sierpnia pokaz nowych odmian cebuli żółtej oraz innych warzyw polowych z hodowli czeskiej firmy Moravoseed.
Przedsiębiorstwo Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa w Ożarowie Mazowieckim zorganizowało 24 sierpnia pokaz nowych odmian cebuli żółtej oraz innych warzyw polowych z hodowli czeskiej firmy Moravoseed.
Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy
Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.
Uprawy w tunelach i pod płaskimi osłonami
Uprawa warzyw w tunelach i pod płaskimi osłonami ma na celu uzyskanie wysokiego wczesnego plonu dobrej jakości. W praktyce warzywniczej najpopularniejszymi płaskimi osłonami są folia perforowana oraz włóknina, najczęściej wykorzystywane we wczesnowiosennej uprawie warzyw znoszących niską temperaturę — wczesnej kapusty głowiastej, kalafiora i brokułu, rzodkiewki, rzodkwi, marchwi, sałaty, kopru oraz w początkowym okresie wzrostu warzyw ciepłolubnych — ogórka, pomidora, papryki, melona i kawona. Na mniejszą skalę osłony płaskie są używane do przykrywania na zimę warzyw przeznaczonych na zbiór wiosenny — sałaty, porów, pietruszki naciowej i korzeniowej, rabarbaru i szparagów. Warzywa uprawiane pod osłonami są narażone na uszkodzenia przez wiele szkodników. Aby zapobiec stratom, należy przestrzegać kilku zasad, które omówiono poniżej.