marchew
Konferencja dla producentów marchwi
W najbliższy wtorek 11 marca w Ożarowie Mazowieckim odbędzie się II Ogólnopolska Konferencja „Produkcja marchwi wysokiej jakości”, której pomysłodawcami są Bayer CropScience i firma Nunhems – działający na globalnym rynku hodowca odmian warzyw, obecnie w grupie kapitałowej Bayer CropScience.
Holenderskie dni otwarte (cz. I )
W dniach 24–27 września ub.r. w Holandii odbyły się Międzynarodowe Dni Otwarte głównych firm hodowlano-nasiennych (m.in. Bejo Zaden, Clause Vegetable Seeds, Nickerson-Zwaan, Monsanto, Sakata, Syngenta), podczas których zaprezentowano bogatą paletę odmian różnych gatunków warzyw. W tym artykule przedstawiamy głównie ofertę warzyw korzeniowych i cebulowych.
W Charsznicy nie tylko kapustne
Podczas spotkania, zorganizowanego we wrześniu ub.r. w gospodarstwie Piotra Gajdy w Charsznicy przez firmę Syngenta oprócz bogatego asortymentu warzyw kapustnych przedstawiono również propozycje odmianowe innych gatunków, m.in. marchwi, cebuli, pora czy rzodkiewki.
Konferencje, w tym dotycząca uprawy i ochrony marchwi
Firma Bayer CropScience od lat jest współorganizatorem wielu konferencji naukowych i upowszechnieniowych na świecie, w tym w Polsce, dotyczących m.in. roślin ogrodniczych. Pod jej auspicjami działają w Polsce grupy doradców sadowniczych i warzywniczych. O tym, co jest powodem takiego mocnego wsparcia dziedziny upowszechniania wiedzy zapytałam Mirosława Korzeniowskiego, odpowiedzialnego w BCS za zarządzanie uprawami sadowniczymi i warzywniczymi.
Przedsezonowe spotkanie w Krynicy Zdroju
Firmy Monsanto, Centrum Ogrodnicze Polger przy współpracy z BASF Polska, Tradecorp, Yara Poland, Sumi Agro w dniach 5-6 stycznia w Krynicy Zdroju zorganizowały spotkanie, podczas którego przedstawiono oferty odmian warzyw, środków chemicznych i nawozów mineralnych.
„Dzień Marchwiowy” firmy Nunhems
12 października w gospodarstwie państwa Majewskich w Święcicach (woj. mazowieckie) firma Nunhems Poland zorganizowała „Dzień Marchwiowy”.
Odważone dawki dla marchwi
Według danych IERiGŻ–PIB, statystyczny Polak zjada ponad 6 kg marchwi rocznie – to całkiem sporo, zważywszy na fakt, że więcej spożywamy jedynie pomidorów, ogórków i kapusty. Marchew ma dużą skłonność do gromadzenia azotanów i metali ciężkich w korzeniach, dlatego jej prawidłowe nawożenie powinno służyć nie tylko uzyskaniu wysokich i dobrych jakościowo plonów, ale również – wziąwszy pod uwagę znaczny udział marchwi w diecie – produkcji towaru o wysokiej wartości biologicznej.
Acrotecium – nowa choroba korzeni marchwi w Polsce
Grupa fachowców, stanowiąca Forum Doradców Warzywniczych działające przy firmie Bayer CropScience (BCS), podczas pobytu w Belgii i Holandii (30.09–3.10) zapoznawała się z programami ochrony warzyw testowanymi na farmach doświadczalnych BCS. Mogliśmy także dowiedzieć się o kierunkach w hodowli i nowościach odmianowych marki Nunhems należącej do koncernu Bayer.
Marchewka – hitem w Belgii
Jak poinformowało AMI, według najnowszych badań przeprowadzonych wśród belgijskich konsumentów marchew to najpopularniejsze warzywo w tym kraju. W minionym, 2012 roku średnie spożycie marchwi na 1 osobę w Belgii wyniosło aż 6,3 kg, to o 21% więcej niż na przykład
w roku 2011.
Ochrona marchwi przed zgnilizną twardzikową
Dokładnie od 20 maja można legalnie chronić marchew przed zgnilizną twardzikową wykorzystując na razie jedyny fungicyd zarejestrowany do tego celu – Nativo 75 WG, produkcji firmy Bayer.