NULL
Z PETUNII DO POMIDORA
W japońskim Naukowym Instytucie Badań Agrobiologicznych z roślin petunii wyizolowano gen określony jako Pet SPL 3, odpowiadający za ich rozkrzewianie. Jego działanie polega na...
OPÓŹNIONA UPRAWA SŁONECZNIKÓW NA KWIATY CIĘTE
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) jest sadzony na rabatach, uprawiany na kwiaty cięte w gruncie i pod osłonami lub oferowany jako roślina doniczkowa. Ostatnio stale wzrasta asortyment odmian, ulepszane są ich wartości użytkowe, poszerza się skala barw kwiatów. O dużej popularności słonecznika na światowym rynku może świadczyć liczba kwiatów sprzedawanych na giełdach holenderskich (w 1998 roku — 68 milionów sztuk) oraz jego pozycja w rankingu aukcyjnych bestsellerów (plasuje się na 17. miejscu pod względem wartości sprzedaży).
SKARLANIE POINSECJI
Amerykańscy hodowcy stwierdzili, że fitoplazmy mogą znaleźć zastosowanie w skarlaniu poinsecji. Mikroorganizmy te w pewnych przypadkach ograniczają wytwarzanie przez rośliny auksyn odpowiedzialnych za wzrost...
OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA TRUSKAWKOWA
Według GUS, w ubiegłym roku zebraliśmy tylko 150 tys. ton truskawek. Były to najmniejsze zbiory od 26 lat. Znaczny niedobór tych owoców na rynku spowodował, że przetwórnie oraz chłodnie płaciły bardzo wysokie ceny - dochodzące pod koniec sezonu w niektórych rejonach kraju do 6 zł/kg. Z powodu dużej opłacalności produkcji truskawek znacznie wzrosło zainteresowanie uprawą tego gatunku.
DESEROWE MALINY
Od kilku lat w Polsce, głównie za sprawą Polany, wzrasta zainteresowanie produkcją malin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Jak stwierdził dr Jan Danek na seminarium zorganizowanym 18 marca w ODR-Mikołów, deserowe owoce najlepiej dostarczać na rynek przed lub po tradycyjnym ''wysypie'' malin.
PRZECHOWYWANIE OWOCÓW TRUSKAWEK
Owoce truskawek, ze względu na dużą zawartość wody, wrażliwość na uszkodzenia i podatność na gnicie są mało przydatne do przechowywania. Trwałość można nieco przedłużyć przez szybkie ich schłodzenie i przetrzymanie w atmosferze o podwyższonym stężeniu dwutlenku węgla.
RĘCZNE PRZERZEDZANIE ZAWIĄZKÓW OWOCOWYCH U JABŁONI
O ręcznym przerzedzaniu zawiązków owocowych pisano już w starożytności. Ponad 2000 lat temu Theophratus stwierdził, że jeśli na drzewie jest zbyt dużo owoców, ich ''siła wzrostu'' nie wystarczy, aby dorosły i dojrzały.
NAWOŻENIE AZOTEM WARZYW LIŚCIOWYCH
Wysoki poziom nawożenia azotem przyczynia się do obniżenia jakości zdrowotnej warzyw, ponieważ prowadzi do gromadzenia się w nich azotanów. Szczególnie dużo tych związków kumulują warzywa o krótkim okresie wegetacji, a wśród nich liściowe - sałata, szpinak, seler liściowy czy kapusta pekińska. Aby miały one wysoką wartość odżywczą, nawożenie azotem powinno być racjonalne, to znaczy uwzględniające potrzeby pokarmowe tych roślin, zawartość azotu mineralnego (N-NH4 i N-N03) w glebie, stanowisko rośliny w zmianowaniu oraz warunki klimatyczne i glebowe.
SUPERSŁODKA DLA SUPERMARKETÓW
Chociaż kukurydza cukrowa nie jest u nas jeszcze zbyt popularna, są już gospodarstwa, które nastawiły się wyłącznie na jej uprawę. W Górnej Wsi niedaleko Krakowa Zdzisław Cieślik już od siedmiu lat zajmuje się właśnie tym gatunkiem. Jego zdaniem, na naszym rynku zapotrzebowanie na kukurydzę jest ciągle niewielkie i, aby ją sprzedać, każdy producent musi wykorzystywać swoje umiejętności marketingowe.
WPŁYW NAWOŻENIA I TERMINU ZBIORU NA PLON KUKURYDZY CUKROWEJ
Dużo kukurydzy cukrowej spożywa się i uprawia w USA, a z krajów europejskich - we Francji i Niemczech. W Polsce gatunek ten nadal jest mało popularny. Ze względu na doskonałe walory smakowe oraz dużą wartość odżywczą zasługuje on jednak na szersze rozpowszechnienie.