Strona główna Tagi NULL

NULL

PROBLEMY W OCHRONIE ROŚLIN WRZOSOWATYCH PRZED SZKODNIKAMI

Spośród szkodników stwierdzonych na różanecznikach (Rhododendron spp.) w ostatnich latach na uwagę zasługuje kilka gatunków pluskwiaków należących do dwóch rzędów: pluskwiaki równoskrzydłe i pluskwiaki różnoskrzydłe.

DOBRZE, ALE ŹLE

Nie słabnie zainteresowanie Idaredem ze strony Wschodu. Na Mazowszu ''siódemki'' sprzedaje się po 90 groszy za kilogram, a mówi się o złotówce. Na Podlasiu po tej cenie już się sprzedaje, zaś 95 groszy to codzienność.

Z NOWYMI GATUNKAMI WARZYW W XXI WIEK, część druga

W poprzednim numerze autorzy przedstawili kilka gatunków warzyw, które mogą stać się bardziej popularne po integracji naszego kraju z Unią Europejską. W drugiej części przybliżają kolejne, które są warte większego zainteresowania producentów - red.

CHOROBY WICIOKRZEWU ORAZ SUCHODRZEWU

ZAMIERANIE LIŚCI Objawy. Sprawcą choroby jest grzyb Insolibasidium deformans (stadium konidialne Glomopsis lonicerae). Wiosną na porażonych liściach pojawiających się pędów widoczne są żółte plamy....

PROGNOZA KOSZTÓW PRODUKCJI W 1999 ROKU

W poprzednim numerze przedstawiliśmy prognozę kosztów produkcji jabłek deserowych i wiśni, opracowaną przez mgr Jana Świetlika z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W związku ze zbliżającym się sezonem wiosennym podobna analiza, przygotowana przez tego samego autora, tym razem dla wybranych gatunków owoców jagodowych i warzyw polowych, może się okazać przydatna w negocjacjach cen pomiędzy producentami a zakładami przetwórczymi.

EKOLOGICZNA PRZYSZŁOŚĆ W PROCENTACH

Brytyjscy specjaliści szacują, że produkcja ''ekologicznych'' warzyw i owoców zwiększa się o 25% rocznie. Jeżeli wspomniany wskaźnik utrzyma się na tym poziomie, to do 2010 roku w Europie będzie 2,5 miliona ekologicznych gospodarstw, łącznie prowadzących produkcję na powierzchni 45 min hektarów.

OGLĄDAJĄC SIĘ WSTECZ

Tegoroczna wystawa "Zieleń to Życie", zorganizowana przez Związek Szkółkarzy Polskich i Agencję Promocji Zieleni, była siódma z kolei. Jeśli wierzyć w numerologię i znaczenie symboli, musiała zatem mieć szczególny charakter. Jednak to nie "siódemka", lecz przede wszystkim liczba dwieście zadecydowała o wyjątkowości imprezy. Podczas wystawy, 3–5 września w Warszawie, obchodzono bowiem dwa wieki szkółkarstwa polskiego. Jednocześnie zanotowano kilka rekordów, jak choćby frekwencji (zjawiło się 18 tysięcy zwiedzających), liczby wystawców (około 200). Były też inne premierowe wydarzenia.

EKSPORT POLSKICH SZPARAGÓW NA RYNEK NIEMIECKI

Według szacunków Instytutu Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Niemcy importują rocznie około 40 tysięcy ton szparagów, czyli tyle, ile sami produkują. W ostatnich czterech latach kraj ten byt głównym rynkiem zbytu polskich szparagów, na którym lokowaliśmy od 500 do 1200 ton tego warzywa (około 2/3 naszego eksportu, a od 1,25% do 3% całego importu niemieckiego). Do tej liczby należałoby również dodać szacunkową wielkość nierejestrowanych zakupów w ruchu przygranicznym, co zwiększa udział Polski w niemieckim imporcie do około 4-5%. Wielkość ta nie odpowiada naszym możliwościom.

ADIUWANTY POPRAWIAJĄ SKUTECZNOŚĆ HERBICYDÓW

Jednym ze sposobów zmniejszenia ilości stosowanych herbicydów jest dodawanie adiuwantów do cieczy użytkowej. Handlowe formy użytkowe herbicydów zawierają substancje biologicznie czynne oraz różne dodatki, które, między innymi, ułatwiają rozpuszczanie substancji aktywnych, uzyskanie optymalnej zawiesiny, równomierne rozprowadzanie preparatu na liściach oraz szybsze i lepsze jego przenikanie do rośliny. Czy celowe jest zatem dodawanie do cieczy użytkowych innych substancji wspomagających?

STRATY MROZOWE W SZKÓŁKACH I SADACH

Zima 1998/99 poczyniła poważne szkody w materiale szkółkarskim. Dotyczy to przede wszystkim drzewek owocowych, a także zaokulizowanych w ubiegłym sezonie podkładek.