EKOLOGICZNA PRZYSZŁOŚĆ W PROCENTACH

    Brytyjscy specjaliści szacują, że produkcja ''ekologicznych'' warzyw i owoców zwiększa się o 25% rocznie. Jeżeli wspomniany wskaźnik utrzyma się na tym poziomie, to do 2010 roku w Europie będzie 2,5 miliona ekologicznych gospodarstw, łącznie prowadzących produkcję na powierzchni 45 min hektarów.

     przypadku, gdyby przewidywania te się sprawdziły, udział terenów, na których prowadzone będą przyjazne dla środowiska prawy w ogólnej powierzchni gruntów użytkowanych rolniczo wyniesie wtedy 30% (obecnie tylko 1,6%). Podkreśla się również wzrastający udział produktów ekologicznych w obrotach na europejskich rynkach. Ocenia się, że na przykład w Austrii wynosi on już 10%, w Wielkiej Brytanii tylko 0,3%, lecz szybko rośnie. Na razie tylko 1/3 towarów przyjaznych dla środowiska pochodzi z Wysp Brytyjskich, a około 2/3 jest importowane. Największe znaczenie w propagowaniu produkowanej w zgodzie z naturą żywności mają brytyjskie supermarkety – jest ona sprzedawana głównie (w 60%) przez te placówki. Zdarza się, że tamtejsi producenci ”ekologicznych” warzyw i owoców zrzeszają się pod patronatem zaopatrywanej przez siebie sieci handlowej – przykładem tego może być Sainsbury Organie Resourcing Ciub. Grupy takie służą głównie wymianie doświadczeń uprawowych czy marketingowych, pozwalają lepiej oceniać możliwości zbytu ekoproduktów. Żywność pochodzącą z gospodarstw, które dopiero zaczynają wprowadzać standardy ekologicznej uprawy, sieć Sainsbury etykietuje jako ”przejściową”. Po okresie wstępnym i pomyślnym zakwalifikowaniu przez komisję produkty otrzymują ”etykietę organiczną” – bo tak określane są tam warzywa i owoce uprawiane bez użycia nawozów mineralnych i chemicznych środków ochrony roślin. Ciekawe, czy wraz z ekspansją międzynarodowych sieci handlowych, w tym również brytyjskiej ”Tesco”, proekologiczna uprawa warzyw i owoców upowszechni się również u nas, czy pozostanie zjawiskiem marginalnym, znanym tylko klientom sklepów ze ”zdrową żywnością”. Na podstawie Grower, 3.12.98. i 14.01.99.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCO W SPRAWIE RAKA ZIEMNIAKA?
    Następny artykułNOWE ZASTOSOWANIA DLA DONICZEK JIFFY

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.