papryka
Unijny eksport słodkiej papryki
Jak wynika z najnowszych danych Euroestacom, w pierwszej połowie bieżącego roku ponad połowa słodkiej papryki znajdującej się na unijnym rynku pochodziła z Hiszpanii.
Paprykowy potentat
Irena i Marek Gorzałczany z Nowego Brzeska k. Krakowa od ponad 20 lat specjalizują się w uprawie papryki czerwono- i żółtoowocowej w nieogrzewanych tunelach foliowych, tzw. igołomkach. Ze względu na monokulturę uprawy, zdecydowali się na szczepienie roślin. W połowie lipca odwiedziłam gospodarstwo, by zobaczyć, jak przebiega tegoroczna uprawa tego warzywa.
Paprykowy Bąków
W upalną, świąteczną sobotę 15 sierpnia w gospodarstwie Agnieszki i Krzysztofa Piorunów odbył się Dzień Papryki, zorganizowany przez firmy Hazera Poland oraz Tradecorp i Koppert. W spotkaniu uczestniczyła dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, która wyjaśniała przyczyny różnych zaburzeń we wzroście roślin i owoców papryki.
Pepper Show w Gruszowie
15 sierpnia w gospodarstwie Janusza Chmielarskiego w Gruszowie k. Nowego Brzeska (woj. małopolskie) odbyło się spotkanie dla plantatorów papryki.
Pepper Cafe – 2015
W ubiegłą niedzielę (9 sierpnia br.) w gospodarstwie Moniki i Kazimierza Małków odbyła się prezentacja odmian papryki przeznaczonej do uprawy w tunelach foliowych. Pomimo wysokiej temperatury i „palącego” słońca na spotkanie przybyło wielu producentów papryki.
Dzień Otwarty Papryki
W niedzielę 26 lipca w gospodarstwie Renaty i Wiesława Grotek w Kozłowie (woj. mazowieckie) firmy Syngenta Polska, Yara Poland oraz New Holland we współpracy z firmami: Agrimpex, AquaTom, FHU Farmer, Haygrove Poland oraz PHU Konar zorganizowały Dzień Otwarty Papryki.
Papryka – lipcowe obserwacje i eliminowanie problemów w uprawie
Infekcyjne więdnięcie roślin papryki oraz zaburzenia wybarwiania jej owoców to najważniejsze problemy stwierdzane pod koniec lipca w uprawach tego warzywa. Jak im zapobiec – radziła dr Agnieszka Stępowska (fot. 1) 23 lipca podczas Dni Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Większa wydajność w hiszpańskich szklarniach
Średnie plony papryki w szklarniach Almerii wzrosły w sezonie 2013/2014 o 5 t z hektara w porównaniu do poprzedniego roku. Takie są szacunki Hortoinfo oparte na danych rynkowych oraz rządu Andaluzji.
W małopolskim zagłębiu warzywniczym
Producenci wczesnych warzyw w Igołomi rozpoczęli swój sezon. By zbiór tych warzyw odbył się jak najwcześniej, producenci już jesienią zakładają tunele. A czy decyzja o zaopatrzeniu się w nasiona została podjęta również tak wcześnie? O to zapytałam kilku dystrybutorów nasion z podkrakowskiego zagłębia warzywniczego.
Unijny import papryki
W okresie od dnia 1 września 2013 roku do dnia 31 sierpnia 2014 roku Unia Europejska zaimportowała łącznie 1,26 mln ton słodkiej papryki za sumę 1,79 mln euro.