Strona główna Tagi Pomidor

pomidor

„Pomidory z Piotrowic”

Pod takim hasłem oferowane są pomidory mięsiste i malinowe z gospodarstwa rodzinnego prowadzonego w Piotrowicach przez Ewelinę i Patryka Szklarzów przy pomocy rodziców pana Patryka – Grażyny i Mariana Szklarzów. Producenci postawili na jakość i smak – owoce są zbierane „na czerwono” (po pełnym wybarwieniu), sortowane ręcznie i przeznaczane na zaopatrzenie lokalnego rynku.

Efektowne opakowania dla pomidorów

Międzynarodowe targi są wyjątkową okazją do podpatrzenia różnych rynkowych trendów i sposobów na promocję produktu czy wyróżnienie go spośród innych.

Inwestycje w Siechnice

Podwrocławski kombinat szklarniowy Siechnice został kupiony za 12 mln zł przez firmę Citronex – największe w Polsce przedsiębiorstwo w handlu bananami. 

Najpożyteczniejsze owoce

W amerykańskich badaniach i opartym na nich raitingu pomidory okreslono najbardziej pożytecznym owocem roku 2012. 
 

Producenci pomidorów inwestują

Późną jesienią ubiegłego roku odwiedziłem kilka grup producentów pomidorów szklarniowych w okolicach Kalisza, które powstały w ostatnich latach. Pomimo ubiegłorocznego kryzysu na rynku warzyw, związanego z „aferą ogórkową” (po wybuchu epidemii E. coli) oraz jej konsekwencjami w postaci trudności ze sprzedażą i niskimi cenami pomidorów, przedsiębiorstwa te nadal dynamicznie się rozwijają, inwestują i zdobywają coraz silniejszą pozycję na rynku.

Zwiększyć wydajność upraw szklarniowych

Podczas konferencji pt. „Nowe technologie w uprawach szklarniowych”, zorganizowanej przez Ambasadę Królestwa Niderlandów, firmę AVAG – Platforma Zaopatrzenia Ogrodnictwa i Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Ogrodnictwa 21 lutego w Warszawie, Peter Klapwijk z holenderskiej firmy doradczej GreenQ mówił o możliwościach podwyższenia poziomu wydajności upraw pomidorów w Polsce.

Śliwkokształtne, cherry, koktajlowe… czyli pomidory drobnoowocowe

W centrum doświadczalnym Tomato Trial Center, należącym do firmy Rijk Zwaan, a zlokalizowanym w Kwintsheul w Holandii, oprócz mieszańców o owocach standardowej wielkości, testowane są odmiany pomidorów drobnoowocowych – koktajlowych, cherry, śliwkokształtnych czy w typie mini San Marzano.

Pomidor, jakiego oczekujemy

O oczekiwaniach klientów co do  bezpieczeństwa i jakości pomidorów w Polsce, na konferencji „Pomidor i podkładka”, zorganizowanej 8 października w Karpaczu przez firmę Monsanto,  mówił mgr inż. Robert Kuczara, kierownik ds. technologii produktów Tesco.

Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy

Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.

Dwutlenek węgla w uprawach pod osłonami

W pierwszej części artykułu (HO 2/2007) Autor przedstawił podstawowe informacje na temat wpływu dwutlenku węgla na rośliny. W drugiej omawia szczegółowe zalecenia dotyczące dokarmiania poszczególnych upraw dwutlenkiem węgla. (red.)