Strona główna Tagi Porzeczki

porzeczki

Uwaga na zwójkówki w sadach i jagodnikach

Czas zacząć dokładne lustracje roślin na obecność gąsienic zwójkówek. Po dzisiejszych (22.04) kontrolach sadów jabłoniowych oraz plantacji porzeczki czerwonej stwierdziłam, że należy rozpocząć zabiegi przeciwko gąsienicom zwójkówek, przynajmniej w rejonach Krakowa.

Wielkopąkowiec porzeczkowy jeszcze w pąkach

Obecnie nie ma zarejestrowanych w Polsce klasycznych środków ochrony do zwalczania wielkopąkowca porzeczkowego na plantacjach porzeczki. Wielu plantatorów nie daje jednak za wygraną i próbuje, z różnym skutkiem, zabezpieczyć krzewy przed opanowaniem przez tego roztocza z nadrodziny szpecieli.

Sadownicy z Podkarpacia na kolejnym szkoleniu

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu 4 lutego odbyło się kolejne szkolenie dla producentów owoców jagodowych i pestkowych zrzeszonych w Grupie Producentów BioFood Roztocze pt. „Przyszłość uprawy porzeczek czarnych i kolorowych, perspektywy dla wiśni i czereśni”.  Organizatorami spotkania były BioFood Roztocze i Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. (O pierwszym spotkaniu z tego cyklu – poświęconym głównie uprawie malin pisaliśmy na naszym portalu 12 grudnia). 

Sytuacja na rynku czarnej porzeczki

Produkcja porzeczek czarnych w 2011 roku została oszacowana przez GUS na poziomie 115 tys. t, to jest. znacznie niższym w porównaniu do 2010 roku, kiedy wynosiła 146 tys. t. W wyniku tego zainteresowanie ze strony zakładów przetwórczych surowcem w tym roku było wysokie, co widać było po znacznym wzroście cen porzeczek w skupie.

Zbiory owoców – prawie 3 mln ton

W drugiej połowie grudnia 2011 roku GUS opublikował "Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych", w którym przedstawił najbardziej aktualne dane dotyczące wielkości zbiorów owoców i warzyw w kraju w minionym już roku. Według nich, zbiory owoców  osiągnęły 2,9 mln t, czyli pozostały na poziomie niezmienionym w porównaniu do wrześniowego szacunku GUS.

Sztuka czekania

Bitwa pod Borodino, okupiona przez obie strony straszliwymi stratami, została jednak przegrana przez Francuzów, bo złamała ofensywną wolę Wielkiej Armii. Niejako siłą rozpędu została zajęta Moskwa, ale w 5 tygodni później rozpoczął się odwrót. 18 października 1812 r. Kutuzow wiedział już, że wygrał.

Suszone owoce wiśni i czarnych porzeczek

Polska to jeden ze światowych liderów w produkcji owoców wiśni i czarnej porzeczki. Pomimo że owoce te charakteryzują się wysokimi walorami zdrowotnymi, nie znajdują one uznania wśród konsumentów. Przyczyna jest dość oczywista – wysoka kwasowość i cierpki smak nie odstraszają tylko najbardziej zagorzałych zwolenników zdrowego odżywiania.

Czarne porzeczki w Unii Europejskiej

Towarową produkcję owoców czarnej porzeczki rozpoczęto w niewielu krajach przed drugą wojną światową, a na szeroką skalę dopiero w latach 70. ub. wieku. Dokładna ocena wielkości produkcji owoców tego gatunku nie jest łatwa, z powodu braku rzetelnych informacji dotyczących powierzchni plantacji oraz zbiorów w poszczególnych krajach. Wiadomo jednak na pewno, że Polska utrzymuje pozycję lidera wśród producentów owoców czarnej porzeczki — nie tylko w UE, ale i na świecie.

Mechanizacje zbioru owoców jagodowych

Ręczny zbiór owoców jagodowych wymaga zaangażowania do 80% nakładów ponoszonych w całym cyklu ich produkcji. Tak duża pracochłonność była zasadniczą przeszkodą w powstawaniu gospodarstw wielkotowarowych. Sytuacja zmieniła się po opracowaniu modeli kombajnów, które zwiększyły wydajność zbioru na tyle, że możliwe stało się uprawianie krzewów jagodowych na plantacjach o powierzchni od kilkudziesięciu do kilkuset hektarów. W przypadku niektórych gatunków, np. porzeczki czarnej, uprawa na małych plantacjach przestaje być ekonomicznie uzasadniona. Dalsze zwiększanie areału upraw ma na celu obniżenie kosztów produkcji, a w konsekwencji podniesienie konkurencyjności produktu. Powstanie wielkoobszarowych plantacji wiąże się ze zmianą struktury nasadzeń oraz koniecznością używania specjalistycznych maszyn o dużej wydajności na każdym etapie produkcji.

Szkodniki na plantacji porzeczki (cz. II) – gatunki zwalczane późną wiosną i w lecie

W pierwszej części Autorka zamieściła informacje dotyczące zwalczania szkodników, które pojawiają się wczesną wiosną na plantacjach porzeczek. Poniżej omawia biologię, progi ekonomicznego zagrożenia i metody zwalczania szkodników występujacych na tych plantacjach późną wiosną i w lecie (red.).