Strona główna Tagi Przechowywanie

przechowywanie

Większe zapasy w chłodniach

Według danych WAPA (World Apple and Pear Association) w chłodniach krajów UE na 1 kwietnia znajdowało się jeszcze 1,93 mln ton jabłek oraz 232 tys. ton gruszek. To więcej, niż w tym samym dniu przed rokiem.

Na ukraińskiej Bukowinie przybywa nie tylko sadów

Korporacja Swarog West Group mająca ogółem 80 tys. hektarów ziemi (produkcja sadownicza, warzywnicza, uprawa zbóż, chów krów mlecznych, przetwórstwo mięsa) inwestuje systematycznie w przechowalnictwo.

Przechowywanie jabłek odmiany ‘Jonagored’

Duża produkcja jabłek oraz stale rosnące wymagania odbiorców stanowią niemałe wyzwanie dla rodzimych producentów owoców deserowych. Szczególnie że jabłka wysokiej jakości powinni oni oferować konsumentom przez cały rok. Aby polscy sadownicy mogli efektywnie konkurować na wymagającym rynku europejskim, należy doprowadzić do większej konsolidacji środowiska producentów owoców i stawiać na innowacyjne sposoby ich przechowywania. W tym celu poszukuje się coraz nowszych metod, które umożliwiłyby sadownikom skuteczne regulowanie pozbiorczego dojrzewania jabłek, bez ujemnych następstw wynikających z długotrwałego ich przechowalnia.

Święto Plonów w Umaniu

W ubiegłą sobotę 29 listopada prof. Aleksander Melnyk (Państwowy Uniwersytet Ogrodnictwa w Umaniu) był gospodarzem sadowniczych dożynek – jesiennej konferencji zorganizowanej w tym roku dopiero po raz drugi.

Zgnilizna twardzikowa

Sclerotinia sclerotiorum, sprawca zgnilizny twardzikowej, jest polifagiem, porażającym większość gatunków roślin warzywnych. Największe straty powoduje na roślinach, które wytwarzają organy spichrzowe – korzenie, cebule i kłącza. Natomiast u warzyw kapustnych S. sclerotiorum może powodować pozbiorcze gnicie główek w okresie przechowywania.

Nowe technologie w agrotechnice i przechowywaniu owoców

Jeszcze niedawno trzeba było wyjechać za granicę, aby poznać nowe technologie zarówno w produkcji owoców, jak również ich przechowywaniu. Obecnie polscy sadownicy z dobrym skutkiem wprowadzają je do swoich sadów, uwzględniając lokalne uwarunkowania klimatyczno-glebowe.

Na Ukrainie przybywa przechowalni

Tegoroczne zbiory ziemiopłodów zapowiadają się na Ukrainie bardzo dobrze. Już w sierpniu prognozowano dla kultur sadowniczych wzrost zbiorów o jedną trzecią w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Dezynfekcja obiektów uprawowych i przechowalniczych

Koniec sezonu uprawowego pod osłonami oraz przechowalniczego w chłodniach wymaga dokładnego oczyszczenia tych obiektów, poprzedzającego nowe nasadzenia czy składowanie płodów w celu przedłużenia okresu ich podaży. W pewnych obszarach wykorzystać można podobne metody mycia, dezynfekcji itp.

Z otwarcia obiektu w Borzęcinie

W grupie producentów owoców LaSad zrzeszonych jest 28 sadowników z gminy Błędów i gmin ościennych. Na blisko 300 ha produkują oni rocznie ok. 10 tys. ton jabłek.

Ćwierć zbiorów na rozkurz

Ogólne straty w produkcji warzyw sięgają na Ukrainie 27% zbiorów. Jest to 2,6-3,0 mln ton – nie wliczając w to produkcji ziemniaków. Struktura tych strat jest następująca: podczas składowania, przechowywania – 78%, zaś podczas przetwarzania i u konsumentów 22%.