Strona główna Tagi Timac agro

timac agro

Dokarmianie sadów jabłoniowych po opadzie świętojańskim

Opad czerwcowy rozpoczyna się zazwyczaj w połowie czerwca i trwa do początku lipca. Czasami jednak okres ten się wydłuża, zwłaszcza gdy podstawy pąków kwiatowych lub krótkopędy nie zdążyły dostatecznie zregenerować uszkodzeń mrozowych. Niezależnie jednak od czasu trwania, opad świętojański kończy fazę budowy potencjału zawiązków, mającą bezpośredni wpływ na wielkość plonu i jakość owoców. W tym czasie kończą się w zawiązkach owoców podziały komórkowe, które zaczęły się zaraz po zapłodnieniu.

Z wykładami na Bukowinie

1 marca we wsi Sziliwce koło Czerniowiec (północna Bukowina, Ukraina) Timac Agro Polska przygotował spotkanie z bukowińskimi sadownikami. Około 30 producentów owoców (głównie jabłek i gruszek) wysłuchało wykładów Adama Fury (ŚODR O/Sandomierz) oraz Marka Mazura (Timac Agro).

W starych murach o bieżących problemach

22 lutego w Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu odbyło się spotkanie sadownicze pod hasłem "Partnerstwo dla Jakości" zorganizowane przez firmy Timac Agro i DuPont. W całości poświęcone było ono produkcji wysokiej jakości owoców.

Nawożenie i ochrona dają jakość

Presję na jakość owoców w handlu sadownicy odczuwają coraz bardziej. Często oczekiwania odbiorców (sieci handlowe) idą znacznie dalej, niż akty normatywne opracowywane przez instytucje unijne. Nie da się też nie zauważyć, że często jakość owoców pochodzących z naszych sadów należałoby poprawić. 
 

Na dobre zimowanie sadów

Czas jest czynnikiem krytycznym. Im krótszy jest okres od zbioru owoców do nadejścia zimy, tym mniej czasu mają drzewa na przygotowanie się do spoczynku zimowego. Jesienią wycofują one wszystkie składniki odżywcze z liści do części stałych drzewa i korzystają ze zgromadzonych tam zapasów praktycznie aż do kwitnienia, bo dopiero wtedy temperatura gleby pozwala na normalne funkcjonowanie systemu korzeniowego.

Ocena odżywienia roślin w sezonie

Fluorymetria to bardzo czuła metoda chemicznej analizy liści. Dotychczas była wykorzystywana głównie w badaniach laboratoryjnych. Obecnie można przeprowadzać ją na rosnących roślinach w każdym momencie sezonu wegetacyjnego i w ten sposób ocenić stan ich odżywienia.