Warzywa w Rosji tej jesieni droższe, niż w środku poprzedniej zimy

Marchew myta
W październiku na rosyjskim rynku warzyw podstawowe gatunki z gruntu odkrytego były droższe, niż w roku ubiegłym. Co więcej – w pełni sezonu są droższe, niż ubiegłej zimy.
W połowie października konsument rosyjski płacił za kapustę głowiastą białą prawie 40% drożej, niż w grudniu 2017 r. Za marchew – o 21% więcej. Dla porządku odnotować trzeba, że w drugiej dekadzie tego miesiąca warzywa te staniały odpowiednio o 1% i 2,8%.
 
Nieurodzaj kapusty i marchwi w 2017 roku tłumaczy wzrost cen w porównaniu z rokiem 2016. Jednak w mijającym sezonie te podstawowe (i inne jeszcze również) gatunki z rodzimych pól trafiły na rynek rosyjski późno- pod koniec lipca i w ilościach mniejszych, niż w ubiegłym – uważanym za kiepski – roku. Dodatkowo już teraz pojawiają się krytyczne uwagi co do jakości tych ziemiopłodów.
 
Poprawia się stopniowo sytuacja z ziemniakami – przybywa przechowalni, więc może się to okazać hamulcem cen oraz przesłanką poprawy ich jakości – handlowcy rosyjskich sieci wiosną bieżącego roku odstępowali od zakupów rosyjskich ziemniaków, wywołując głośne protesty ich plantatorów.
 
Za: agroinvestor.ru
 
PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWłosi liczą na ożywienie rynku jabłek
Następny artykułNa Ukrainie brakuje gruszek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.