żywność ekologiczna
Coraz więcej gospodarstw ekologicznych
                    W Unii Europejskiej przybywa gospodarstw ekologicznych. W 2012 pod produkcję ekologiczną było przeznaczone 10,6 mln ha, czyli 0,6 mln ha więcej niż w 2010 r. Stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha.                
            Targi Natura Food 2013 w Łodzi
                    W miniony weekend (11–13.10) w Łodzi odbyły się VI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej. Impreza zgromadziła ponad 300 wystawców z Polski i zagranicy (z Czech, Bułgarii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Węgier).                
            Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej
                    Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej "Natura Food", które w piątek 11 października rozpoczęły się w Łodzi. Według organizatorów to najważniejsza branżowa impreza w Polsce, dedykowana bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym.                
            Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej od piątku w Łodzi
                    Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej "Natura Food", które w piątek rozpoczynają się w Łodzi.                
            Przypominają mazowieckim ekorolnikom o certyfikatach
                    Wojewoda mazowiecki przypomina produkującym żywność ekologiczną rolnikom z Mazowsza o konieczności zmiany przez nich firmy certyfikującej. Ekocertyfikaty wydawane im dotąd przez jedną z firm tracą bowiem ważność 8 października.                
            Promocja Polskiej Ekologii
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia ogłosiło przetarg na opracowanie programu promocji polskiej żywności ekologicznej.
W Łodzi ruszył Eko Targ
                    Na ekologicznej mapie Polski, a dokładnie w Łodzi, pojawiło się nowe miejsce, w którym znaleźć można wszystko co zdrowe i ekologiczne. Od 6 lipca w każdą sobotę w centrum miasta, na terenie strefy OFF Piotrkowska, organizowany jest Eko Targ z ekologiczną żywnością, ale nie tylko.                
            Po 8. Organic Marketing Forum
                    Europejska wystawa produktów organicznych oraz networkingowa konferencja miały miejsce w Warszawie, w dniach 17.-19. czerwca.   Organizatorzy odnotowali przyrost powierzchni wystawienniczej o 30%,liczby odwiedzających o 8%, zaś wystawców - o 14%.                
            We Francji rośnie rynek ekologiczny
Poprzedni rok był korzystny dla francuskiego sektora ekologicznego. Wg organizacji Agence Bio 64 proc. konsumentów zakupiło produkty ekologiczne, a ilość konsumentów, którzy regularnie je kupowali wzrosła z 40 proc. w 2011 roku do 43 proc. w 2012 roku.   
Książę Karol zbankrutował
                    Spadający popyt i rosnące ceny zmusiły brytyjskiego następcę tronu do zamknięcia sklepu z organicznymi warzywami i owocami koło swej rezydencji Highgrove w Gloucestershire na południowym zachodzie Anglii.                
            
 
             
		

 
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                