Wśród wystawców byli przedstawiciele producentów, przetwórców, a także handlowców produktów ekologicznych oraz tradycyjnych. Zaprezentowano bogatą ofertę przetworów z owoców i warzyw (soki, herbaty, syropy, musy, konfitury, dżemy, octy, oleje susze, sałatki), a także napoje alkoholowe (nalewki, wina, piwa i cydr).
Zdaniem organizatorów targów z roku na rok widoczny jest wzrost zainteresowania żywnością wytwarzaną w sposób tradycyjny. Ten nowy trend sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego. Dane ministerstwa rolnictwa na koniec 2012 r. wskazują, że łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce przekracza 661 687 ha, a rynek ekologicznej żywności w naszym kraju jest już wart ok. 600 mln zł i rośnie bardzo dynamicznie.
W tegorocznej edycji targów krajem partnerskim były Węgry. Na stoiskach wystawienniczych ponad 20 producentów żywności ekologicznej prosto znad Balatonu zaprezentowano m.in. tradycyjne węgierskie pikle, ekologiczne mięso, kiełbasy, salami, warzywa (paprykę i czosnek), owoce, zboża (jęczmień, proso, orkisz, konopie, ryż, słonecznik) oraz alkohole (wino i palinkę). Według danych z 2012 r., obszar upraw i hodowli organicznych na Węgrzech osiągnął 130 tys. ha.
Oprócz wystawowych stoisk podczas targów zorganizowano konferencje oraz panele wykładowe, a także konkursy. Nagrodę Ministra Rolnictwa przyznano w kategorii produkt ekologiczny certyfikowany firmie Fungopol za mus z owocu bzu czarnego, a w kategorii produkt tradycyjny – nagrodzono Gospodarstwo Pasieczne „Mostkowo” za miód pszczeli nektarowy gryczany. Natomiast Złoty Medal VI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej Natura Food 2013 przyznano:
- w kategorii produkty ekologiczne certyfikowane: Żywność Ekologiczna Bio Food Sp. z o.o. – Ekologiczny sok warzywny;
- w kategorii produkt naturalny niecertyfikowany: Lody z natury – Pracownia Cukiernicza Magdaleny Kroczek – Lody miodowe;
- w kategorii produkt zagraniczny: Bio Planet Sp. z o.o. – Oliwa z oliwek extra virgin bio oraz Biopekarna Jemenka Jan Zeman reprezentowana przez Artiszok Adam Garbowski – Ekologiczne Ciasteczka Kokosowo-Czekoladowe z Czekoladą Fair Trade.
Na stoisku bułgarskim
Więcej zdjęć w galerii Natura Food 2013
Aleksandra Andrzejewska, fot. A. Andrzejewska