Targi Natura Food 2013 w Łodzi

W miniony weekend (11–13.10) w Łodzi odbyły się VI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej. Impreza zgromadziła ponad 300 wystawców z Polski i zagranicy (z Czech, Bułgarii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Węgier).

Wśród wystawców byli przedstawiciele producentów, przetwórców, a także handlowców produktów ekologicznych oraz tradycyjnych. Zaprezentowano bogatą ofertę przetworów z owoców i warzyw (soki, herbaty, syropy, musy, konfitury, dżemy, octy, oleje susze, sałatki), a także napoje alkoholowe (nalewki, wina, piwa i cydr).

Zdaniem organizatorów targów z roku na rok widoczny jest wzrost zainteresowania żywnością wytwarzaną w sposób tradycyjny. Ten nowy trend sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego. Dane ministerstwa rolnictwa na koniec 2012 r. wskazują, że łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce przekracza 661 687 ha, a rynek ekologicznej żywności w naszym kraju jest już wart ok. 600 mln zł i rośnie bardzo dynamicznie.

W tegorocznej edycji targów krajem partnerskim były Węgry. Na stoiskach wystawienniczych ponad 20 producentów żywności ekologicznej prosto znad Balatonu zaprezentowano m.in. tradycyjne węgierskie pikle, ekologiczne mięso, kiełbasy, salami, warzywa (paprykę i czosnek), owoce, zboża (jęczmień, proso, orkisz, konopie, ryż, słonecznik) oraz alkohole (wino i palinkę). Według danych z 2012 r., obszar upraw i hodowli organicznych na Węgrzech osiągnął 130 tys. ha.

Oprócz wystawowych stoisk podczas targów zorganizowano konferencje oraz panele wykładowe, a także konkursy. Nagrodę Ministra Rolnictwa przyznano w kategorii produkt ekologiczny certyfikowany firmie Fungopol za mus z owocu bzu czarnego, a w kategorii produkt tradycyjny – nagrodzono Gospodarstwo Pasieczne „Mostkowo” za miód pszczeli nektarowy gryczany. Natomiast Złoty Medal VI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej Natura Food 2013 przyznano:

  • w kategorii produkty ekologiczne certyfikowane: Żywność Ekologiczna Bio Food Sp. z o.o. – Ekologiczny sok warzywny;
  • w kategorii produkt naturalny niecertyfikowany: Lody z natury – Pracownia Cukiernicza Magdaleny Kroczek – Lody miodowe;
  • w kategorii produkt zagraniczny: Bio Planet Sp. z o.o. – Oliwa z oliwek extra virgin bio oraz Biopekarna Jemenka Jan Zeman reprezentowana przez Artiszok Adam Garbowski – Ekologiczne Ciasteczka Kokosowo-Czekoladowe z Czekoladą Fair Trade.

Na stoisku bułgarskim

Więcej zdjęć w galerii Natura Food 2013

Aleksandra Andrzejewska, fot. A. Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRegionalny konkurs na najlepsze potrawy i przepisy
Następny artykułRząd zajmie się projektem dot. bezpieczeństwa żywności

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.