Strona główna Tagi żywność ekologiczna

żywność ekologiczna

Powstanie Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej

Podjęto starania w celu utworzenia w woj. pomorskim Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Inicjatorami powołania organizacji są urząd marszałkowski województwa pomorskiego i Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.

Co piąte ekologiczne warzywo pochodzi ze Świętokrzyskiego

Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Efekty funkcjonowania klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”

Utworzenie Ekobazaru, innowacje i udoskonalenia w produkcji zdrowej żywności – to niektóre efekty działań klastra „Dolina ekologicznej żywności”, stworzonego dla rozwoju rolnictwa ekologicznego we wschodniej Polsce.

Rynek żywności ekologicznej

Lawinowo rośnie rynek zdrowej żywności w Polsce. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł.
 

9. Pielgrzymka Rolników Ekologicznych

Przedstawiciele ekologicznych gospodarstw i przedsiębiorstw przetwórczych z całego kraju oraz miłośnicy zdrowego jedzenia spotkali się w sobotę na Jasnej Górze. W 9. Pielgrzymce Rolników Ekologicznych uczestniczyło około 500 osób.

W Podlaskiem więcej rolnictwa ekologicznego, ale brakuje przetwórni

Rolnictwo ekologiczne w Podlaskiem rozwija się, przybywa gospodarstw, ale brakuje zakładów przetwórczych, przechowalni owoców i warzyw i systemu sprzedaży takich produktów - ocenia Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie.

Tylko 4% gospodarstw produkuje żywność ekologiczną

Żywność zwaną ekologiczną produkuje tylko 4% polskich gospodarstw. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zainaugurowało nową kampanię promocyjno-informacyjną, mającą przekonywać Polaków do tak wytwarzanych produktów. Jej celem jest promocja znaku certyfikowanej żywości - „Euro-liścia".

Promują żywność ekologiczną

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczyna kampanię społeczną „Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku”. Twarzami akcji - przygotowanej przez Fabrykę Komunikacji Społecznej - są Artur Partyka i Magdalena Kumorek.
 

Obszar upraw ekologicznych w Portugalii zwiększył się 20 razy

Obszar upraw ekologicznych zwiększył się w Portugalii 20-krotnie od 1994 r. Pod koniec ub.r. obejmował on powierzchnię 220 tys. hektarów. W latach 1994-2011 wysoka była też dynamika uruchamiania nowych podmiotów gospodarczych w tym sektorze.

W połowie października targi „Natura Food”

Ponad 200 wystawców z Polski i zagranicy, m.in. Azerbejdżanu, Czech, Francji i Indii zapowiedziało swój udział w V Targach Naturalnej Żywności "Natura Food", które odbędą się w połowie października w Łodzi.