Jak powiedział członek zarządu woj. podkarpackiego Lucjan Kuźniar, głównym celem targów jest przede wszystkim promocja ekologicznej żywności. – Chcemy także ułatwić kontakty producentom żywności z nabywcami czy przedstawicielami sieci handlowych. Do tego typu rozmów przygotowaliśmy, po raz pierwszy w historii targów, specjalne pomieszczenie, gdzie spokojniej przedsiębiorcy będą mogli ze sobą porozmawiać – dodał.
Głównym motywem tegorocznej, siódmej już edycji targów, będzie miód i produkty pszczele. Jak zaznaczył Kuźniar, pszczelarstwo jest tą branżą, która pokazuje stan ekologii w naszym życiu. Zwiedzający będą mogli zobaczyć m.in., jak wygląda praca pszczelarza w praktyce, a także spróbować potraw przygotowanych na bazie miodu. Odbędą się też seminaria dla uczniów gimnazjów i szkół średnich o wpływie pszczół na środowisko naturalne.
– Bardzo zależy nam, aby zaszczepić dzieciom tematykę zdrowego odżywiania się i ekologicznej żywności. W trakcie targów odbędzie się też rozstrzygnięcie kilku konkursów plastycznych poświęconych tej tematyce, które były ogłoszone w szkołach jeszcze przed rozpoczęciem imprezy – dodał Kuźniar.
Na targach zaprezentuje się prawie stu wystawców, wśród nich m.in. ponad 40 firm z Polski, 12 gospodarstw ekologicznych oraz 27 instytucji wiązanych z tematyką ekologicznej żywności. Wśród wystawców dominować będą producenci ekologicznych wędlin, serów, miodów pitnych, soków owocowych, a nawet mleka i oliwy.
Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych Ekogala odbędą się w rzeszowskiej hali Podpromie. Wstęp na imprezę jest bezpłatny. Organizatorami są m.in.: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego i Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.
Źródło: