Strona główna Tagi żywność

żywność

Banki żywności apelują o dzielenie się warzywami i owocami

W polskim rolnictwie marnuje się od 10 do 20 proc. warzyw i owoców; są one też wśród najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów - alarmowali we wtorek w Warszawie przedstawiciele banków żywności. Apelowali, by zamiast marnować jedzenie, dzielić się nim z innymi.

Najszybciej uporali się z problemem głodu

FAO poleciła brazylijską politykę inwestowania w najuboższych, poszerzającą rynek wewnętrzny i zwiększającą konsumpcję, jako "wzorowy model walki z głodem" - oświadczył przedstawiciel ONZ-owskiej Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa, Alan Bojanić.

Targi Natura Food 2014

3-5 października w Łodzi odbędzie się siódma edycja największych targów żywności ekologicznej i regionalnej – Natura Food 2014. Impreza kierowana jest głównie do osób zajmujących się branżą spożywczą: rolników, producentów, przetwórców, dystrybutorów i hurtowników żywności wysokiej jakości z Polski i zagranicy.

Kongres o bezpieczeństwie żywności

"Bezpieczeństwo żywności" to temat główny Kongresu, który odbywa się 11-12 września 2014 w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie. Został on zorganizowany z inicjatywy biura IFS CEE oraz Klastra Innowacji w Agrobiznesie przy SGGW.

Zdrowe jedzenie w łódzkich szkołach

Łódzki magistrat chce w nowym roku przekonać uczniów do zastąpienia "śmieciowego jedzenia" owocami i warzywami. Urzędnicy, którzy już kontrolują asortyment szkolnych sklepików, będą zachęcać szkoły do prowadzenia edukacyjnych zajęć skierowanych nie tylko do uczniów, ale również ich rodziców.

FoodSniffer wywęszy niebezpieczne związki w jedzeniu

Wywęszy pleśń w piwie i produktach zbożowych, alergeny w mleku, pestycydy w winogronach i winie. Niewielkiej przystawce do smartfonu, nad którą pracują m.in. naukowcy z Krakowa, wystarczy kilka sekund, aby sprawdzić czy nasze jedzenie i picie są bezpieczne.

O badaniach żywności ekologicznej

Prestiżowe czasopismo naukowe „British Journal of Nutrition” opublikowało niedawno badanie dowodzące, że żywność ekologiczna znacząco różni się pod względem składu chemicznego od żywności konwencjonalnej. W międzynarodowym zespole badawczym koordynowanym przez prof. Carlo Leiferta z Uniwersytetu Newcastle (W. Brytania) znalazło się kilku polskich naukowców, m.in. prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z SGGW w Warszawie.

Polska chce promować żywność w Czechach i na Słowacji

W drugiej połowie 2014 r. na kampanie medialne, promujące żywność, przygotowane przez agencje reklamowe oraz na udział w targach i imprezach plenerowych w Pradze i Bratysławie nasze Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zamierza wydać 1,5 mln zł.

XIII audyt programu ''Doceń polskie''

Niemal 130 produktów spożywczych różnego typu wzięło udział w XIII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu ''Doceń polskie''. W audycie, który odbył się 9 lipca w Krakowie uczestniczyły artykuły spożywcze ponad 60 firm z całego kraju. Loża Ekspertów programu oceniła produkty, przyznając im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godło ''Doceń polskie'' zostanie przyznane jedynie wyróżniającym się wyrobom. Wyniki audytu poznamy niebawem.

Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce rośnie

Polska ma lepsze wyniki jeśli chodzi o jakość i bezpieczeństwo żywności, zgodnie z najnowszą aktualizacją Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego opracowanego na zlecenie firmy DuPont. Kraj zajmuje 26 miejsce na świecie z wynikiem o 1,8 pkt. lepszym w porównaniu z rokiem ubiegłym.