Małopolski dzień pora i selera

Małopolski dzień pora i selera, który odbył się 16 lipca w gospodarstwach Arnolda Kwiatka i Marcina Kwiatka w Złotnikach (gm. Igołomia, woj. małopolskie) był okazją do zapoznania się z ofertą odmian tych warzywa oraz środków produkcji koniecznych w odpowiedniej agrotechnice prezentowanych gatunków. Spotkanie zorganizowała firma Luty Jacek. Partnerami wydarzenia były firmy Bejo Zaden Poland, HM.Clause, Enza Zaden, Nunhems, Rol-Spec, Vivai Bacchetto, Lenders, Yara, Ferm O Feed, Polger.

Samolotowy system zbioru ogórków

W Stanach Zjednoczonych popularna jest uprawa ogórków gruntowych na jednorazowy zbiór kombajnowy. Metoda ta nie jest powszechna w Europie, gdzie ogórki przyjęło się uprawiać na zbiory wielokrotne – w zależności od zastosowanej technologii uprawy i położenia geograficznego trwają one od 1 do nawet 3–4 miesięcy. Tradycyjnie zbiory ogórków prowadzone są ręcznie, jednak jest to praca uciążliwa, do której niełatwo znaleźć chętnych.

Agro Akademia BASF na pomidorowych polach

6 lipca w miejscowości Dąbcze na południu Wielkopolski odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Agro Akademii Warzywniczych BASF. Tym raz poświęcone było uprawie pomidorów polowych.

Cebula z rozsady

25 czerwca w gospodarstwie Damiana Micyka w Szarkówce (gm. Charsznica, woj. małopolskie) odbyło się spotkanie dotyczące cebuli uprawianej z rozsady. Zorganizowała je Grupa Mularski, przy współudziale firm Intermag, Hazera, HM Clause, BASF i producenta sadzarek Wojciecha Nowaka.

Po ziemniaczaną wiedzę do Żelaznej

Firma Bayer oraz Rolniczy Zakład Doświadczalny SGGW w Żelaznej zapraszają na jubileuszowy XV Dzień Ziemniaka. Spotkania w Żelaznej tradycyjnie już są okazją do wzmacniania potencjału branży polskiego ziemniaka. Organizatorzy zadbali, aby tegoroczny program imprezy umożliwił osiągnięcie wymiernych efektów ekonomicznych w produkcji tego gatunku. Zaproszeni goście, m.in. z Holandii przedstawią nowości z technologii produkcji bulw zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i dla przetwórstwa.

Szparagowa gmina Przemęt

Choć spożycie szparaga w naszym kraju od wielu lat stopniowo się zwiększa, nadal jest to warzywo mało znane, a w kwestii jego promocji jest jeszcze wiele do zrobienia. Wiedzą o tym władze niewielkiej gminy Przemęt (woj. wielkopolskie), w której obrębie znajduje się aż 300 ha plantacji szparaga tj. 15% całkowitej powierzchni produkcji szparaga w Polce. 

Azerbejdżan. Dynamicznie rośnie wartość eksportu warzyw

Produkcja warzyw w Azerbejdżanie w 2016 r. wyniosła 1,3 mln ton. Od 2000 r. sektor ten wciąż się rozwija i wzrósł z poziomu 780 836 ton o 63 proc.

Nowy portal pomoże rumuńskim producentom warzyw

Bursa de legume (www.bursadelegume.ro) to serwis, który ma za zadanie wesprzeć eksport rumuńskich warzyw oraz ułatwić sprzedaż na rodzimym rynku. Kluczem w  tym założeniu jest zapewnienie dostępu do informacji o aktualnej sytuacji rynkowej.
 

Antyrakowe substancje w czerwonej cebuli

Dwie, działające w tandemie substancje, wyizolowane z popularnego warzywa - okazały się w laboratorium zabójcze dla komórek raka. Naukowcy zapowiadają opracowanie specjalnych dodatków do jedzenia i suplementów, a na razie zalecają częste zakupy w warzywniaku.

Brokuły. Udało się znacząco zwiększyć ich spożycie

Jak podaje organizacja +Brocoli, zajmująca się promocją spożycia brokułów w Hiszpanii, w ubiegłym roku w tym kraju ich konsumpcja wzrosła o 20 proc.