Kampania promocyjna polskich pomidorów

Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami rozpoczęło kampanię promującą polskie pomidory. Główną ideą projektu jest podniesienie poziomu zaufania do krajowych producentów tego warzywa, uświadomienie konsumentów o rodzajach uprawianych pomidorów w Polsce (luz, na gronie, malinowy, koktajlowy, paprykowy), o całorocznej dostępności pomidorów polskich na rynku, o korzyściach płynących z zakupu polskich pomidorów nad importowanymi oraz ogólne pogłębienie wiedzy konsumentów w zakresie dobroczynnych skutków spożywania pomidorów.

Ziemniaki z serca Wielkopolski

Tomasz Jazdon prowadzi kilkusethektarowe gospodarstwo rolne w miejscowości Chobienice k. Nowego Tomyśla (woj. wielkopolskie) specjalizujące się w uprawie ziemniaków oraz warzyw, wśród których prym wiedzie cebula: żółta, czerwona i szalotka. Produkowane są one na potrzeby rodzinnej spółki rodzeństwa Jazdonów – Onix, zajmującej się ich konfekcjonowaniem i pakowaniem. Ziemniaki znalazły się w asortymencie gospodarstwa 10 lat temu – wprowadzono je do produkcji po tym, kiedy pojawiły się poważne problemy z chorobami odglebowymi cebuli i konieczne stało się ograniczenie tej uprawy.

Będzie łatwiej eksportować ziemniaki do UE

Jak informuje resort rolnictwa, począwszy od sezonu uprawowego 2017 r., w związku z wejściem w życie rozporządzenia Ministra Rolnictwa z 26 kwietnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), ulegają zmianie zasady wysyłki ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich Unii Europejskiej.

Produkuje 200 tys. doniczek ziół tygodniowo

Szczypior, koperek, natka pietruszki i bazylia to "zioła", które najczęściej kupuje aż 88 proc. Polaków – twierdzi właściciel największej w Polsce firmy produkującej zioła w doniczkach – pisze "Gazeta Wyborcza".

Najlepsze stanowisko pod pomidory

Pomidor narażony jest na uszkodzenia wywołane różnymi agrofagami, dlatego tak ważne jest stosowanie prawidłowego płodozmianu, dzięki któremu można ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób czy szkodników. Dobrze wybrane stanowisko pod uprawę pozwoli zwiększyć potencjał plonotwórczy roślin pomidora.

Rośnie zainteresowanie szparagiem zielonym; sezon zaczął się wcześniej

Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po szparagi zielone - wynika z danych Polskiego Związku Producentów Szparaga. W tym roku szparagowy sezon zaczął się wcześniej niż zwykle - już na początku kwietnia.

Na Ukrainie ogrzewali uprawy melonów. Na rynku brakuje warzyw

Z powodu bardzo niskich temperatur na ukraińskim rynku brakuje młodych warzyw, zapasy z poprzedniego sezonu są na wykończeniu i ceny niektórych są najwyższe od pięciu lat  - informuje serwis Freshplaza. Opisuje również, jak przed falą mrozów bronili się producenci melonów  w Odessie.

Zbiory kapusty na Ukrainie opóźnione

W związku ze spadkiem temperatury zbiory młodej kapusty na Ukrainie zostały opóźnione. Odbija się to na cenie, która jest nawet o 30 proc. wyższa niż w ubiegłym roku. Jednak dostawy tych warzyw z Macedonii spowodowały już obniżanie się ceny w ubiegłym tygodniu.
 

Kalafiory. Jakie ceny we Włoszech?

W ubiegłym tygodniu, tuż przed świetami wielkanocnymi, na rynku hurtowym w Neapolu (Kampania) kalafiory sprzedawane były w średniej cenie 0,55 euro/kg (sprzedawany po 8 sztuk w kartonie 40x60 cm), a Romanesco w cenie ok. 1,45 euro/kg (sprzedawany po 6 sztuk w kartonie 30x50 cm).
 

Pomidory z rejonu Parmy

Włochy to kraj liczący się na arenie międzynarodowej w produkcji pomidorów, także tych do przetwórstwa. Nie byłaby ona tak zaawansowana, gdyby nie hodowla odmian umożliwiająca producentom uprawę mieszańców, które wysokością i jakością plonu pozwalają ogrodnikom konkurować na europejskim rynku.