Scorpion – gruntow(n)a ochrona

Uprawa warzyw gruntowych stawia przed producentami wiele wyzwań. Podstawowym problemem jest produkowanie wysokiej jakości warzyw, aby mogły one konkurować na różnorodnych rynkach, na których klient jest ostatecznym cenzorem wartości towaru. W celu zapewnienia opłacalności produkcji oraz wysokiej jakości plonów, niezbędne jest stosowanie skutecznych metod uprawy. Do tych czynników należy racjonalna ochrona, która jest jednym z najważniejszych czynników, wpływających na jakość produktu finalnego. Dbałość o harmonijny wzrost i najwyższą jakość warzyw winna być zapewniona od siewu, aż po zbiór i przechowywanie, tudzież okres sprzedaży i ekspozycji produktu na sklepowej półce.

Zbiory ziemniaków w Polsce dramatycznie spadają

Polska jest w trójce największych europejskich producentów ziemniaków, ale zbiory w naszym kraju dramatycznie spadają - obliczył Eurostat.

Odwrót od krajowych ziemniaków

- Słaba jakość znaczącej części krajowych ziemniaków najpewniej sprawi, że klienci będą zainteresowani przede wszystkim ziemniakami młodymi - piszą autorzy raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

O rozsadzie, odmianach, nawożeniu i agrofagach

Podczas tegorocznej 6. Edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Nadarzynie poza ofertą dla producentów owoców prezentowano także rozwiązania dla producentów warzyw polowych. Patronem merytorycznym targów był Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, a patronami branżowymi firmy: AMG - importer ciągników Landini, Bayer oraz Timac Agro Polska. Oprócz stoisk firmowych targi oferowały konferencje branżowe. Dla plantatorów warzyw gruntowych przygotowano wykłady dotyczące technologii uprawy warzyw kapustnych.
 

Warzywa gruntowe w polu – stwórzmy im idealne warunki rozwoju

Kwiecień był niezbyt korzystnym czasem dla warzyw wysadzonych w pole, nawet tych przykrytych włókniną, a zwłaszcza folią perforowaną.

Udało się rozgryźć DNA marchwi

Wiadomo już, co sprawia, że marchewka jest taka pomarańczowa. Międzynarodowy zespół naukowców - w tym badacze z Krakowa - odczytał DNA marchwi. To dopiero początek badań nad tajnikami genów tego chrupiącego warzywa.

Sezon szparagowy oficjalnie otwarty

5 maja, tradycyjnie już w Hotelu Rzymskim w Poznaniu, Polski Związek Producentów Szparaga oficjalnie otworzył sezon szparagowy 2016.

Rzodkiewki – także białe

Hazera jest światowym liderem w hodowli rzodkiewki. Jednym z głównych zadań jakie sobie firma stawia, to otrzymanie odmian mających wysoką odporność na choroby. Programy hodowlane rzodkiewki są realizowane od 1974 roku, zaś w 1987 r. Hazera zaproponowała ogrodnikom kreacje mieszańcowe.

Skoncentrowana produkcja koncentratu pomidorowego

W Kabardyno-Bałkarii (Rosja) powstaje fabryka koncentratu pomidorowego. Zaplanowane wielkości produkcji maja zaspokoić aż 35% zapotrzebowania na ten produkt w całej Federacji Rosyjskiej. Partnerem inwestycji są Włosi.
 

Trwa składanie wniosków o dopłaty do materiału siewnego

Producenci rolni do 25 czerwca mogą składać wnioski w Agencji Rynku Rolnego o przyznanie dopłat z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany.