Droższe ziemniaki

Ceny ziemniaków w Polsce poszły mocno w górę - obliczyli eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Cebulowe nowości

Jednym ze spotkań zorganizowanych pod koniec minionego sezonu uprawowego była prezentacja znanych oraz nowych odmian cebuli hodowli Agri-Saaten. Pokaz odbył się w gospodarstwie Grzegorza Kotasa w miejscowości Chełmiczki na Kujawach, a jego organizatorem była firma Frimeko, która jest przedstawicielem tego hodowcy w naszym kraju. Odmiany zebrane w kolekcji zaprezentował m.in. Andreas Müller, dyrektor firmy Agri-Saaten.

Nie tylko do wczesnych nasadzeń

15–17 stycznia w hotelu Perła Południa w Rytrze odbyło się szkolenie dla dystrybutorów nasion oraz producentów warzyw, zorganizowane przez Centrum Ogrodnicze „Polger” oraz koncern Monsanto (właściciel marek Seminis i De Ruiter) wraz z firmami Adama Poland, Bayer, ICL, Sumi Agro, Syngenta, Tradecorp i Yara Poland.

Marchew i cebula z rekomendacją

Dni Kapusty w Charsznicy są dla firm nasiennych okazją do prezentacji nie tylko odmian kapusty. Podczas ubiegłorocznej edycji spotkania można było obejrzeć m.in. interesujące nowości oraz sprawdzone odmiany marchwi i cebuli, polecane do uprawy w nadchodzącym sezonie.

Różnorodność stołu świątecznego

Polacy podnoszą kulturę kulinarną na coraz wyższy poziom, we wszystkich jej obszarach przywracają jej należytą rangę. Zarówno zawodowi kucharze, jak i telewizyjni czarodzieje pokazują co można wykreować w kuchni. Do głosu doszły media społecznościowe, zwłaszcza blogerzy i vlogerzy. To co najbardziej cieszy, to odkurzanie starych, a często staropolskich przepisów, także regionalnych i sięganie po produkty naturalne, a przede wszystkim ekologiczne, czyli certyfikowane.

Składnik brokułu zwiększa skuteczność leków na raka

Sulforafan, związek zawarty m.in. w brokułach, kalafiorze czy jarmużu, wspomaga działanie leku na raka jelita grubego - informuje pismo "Plos One".

Kapusta na nowy sezon

Bogatą ofertę odmian warzyw kapustnych – w tym m.in. kapusty głowiastej białej – polecanych do uprawy w nowym sezonie produkcyjnym zaprezentowano podczas Dni Kapusty, które odbyły się we wrześniu ub.r. w Charsznicy (woj. małopolskie).

Gdzie pojadą tureckie pomidory?

W pierwszych trzech kwartałach minionego roku Turcja wyeksportowała 428,9 tys. ton pomidorów obec 489,2 tys. ton w analogicznym okresie roku poprzedniego, co oznacza 12% spadek w ujęciu okres do okresu. Dla porównania w 2014 r. wywóz tych warzyw osiągnął 585,5 tys. ton.

Cebula i marchew nadal mocne na Kujawach

Przedsezonowe spotkania z firmami oferującymi środki produkcji to dla plantatorów warzyw już tradycyjny element przygotowań do rozpoczęcia upraw. Jedno z takich spotkań odbyło się z inicjatywy firmy Monsanto, Hurtowni Ogrodniczej Flortom i Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie we współpracy z firmami BASF i ICL w Cieślinie (woj. kujawsko-pomorskie).

Warzywa podstawą zdrowej diety

Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej ogłoszonej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. To duża szansa m.in. dla brokułów, które dzięki promocji nowych nawyków żywieniowych mogą w większych ilościach zagościć w diecie Polaków.