Podwoimy plony?

Amerykańscy naukowcy z Cold Spring Harbour zidentyfikowali w genomie pomidora gen, który ma wpływ na produktywność rośliny.

Warzywa na nowy sezon

17 grudnia w Pobiedniku Wielkim k. Krakowa w siedzibie spółki Luty Jacek odbyło się kolejne spotkanie szkoleniowe dla producentów warzyw. Tym razem organizatorami były firmy Enza Zaden oraz Rol-Spec.

Przedsezonowe spotkanie z Bejo Zaden

12 grudnia w Pobiedniku Wielkim k. Krakowa odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe z zakresu produkcji i ochrony warzyw zorganizowane przez firmę hodowlano-nasienną Bejo Zaden przy współpracy ze spółką Luty Jacek.

Niemiecki rynek dyni

W minionym roku w Niemczech zostało zebrane około 60 tys. ton dyń. Jest to około 14% spadek w stosunku do roku 2012.

Hiszpański eksport bakłażanów

W sezonie 2013/2014 (okres od 1 września 2013 roku do dnia 31 sierpnia 2014) hiszpański eksport bakłażanów wzrósł o niemal 15%.

Mniej marchwi we Francji

Według najnowszych danych opublikowanych przez francuskie ministerstwo rolnictwa, ten rok nie będzie korzystny dla francuskich producentów marchwi. Jak wynika z raportu w 2014 zbiory tego warzywa będą o 7% mniejsze niż w roku poprzednim i oszacowano je na 323,7 tys. ton.

Startuje sezon pomidorów tygrysich

Sezon na pomidory  Raf („tygrysie”) rozpoczął się w - Almerii  (Hiszpania)  szacuje się, że  wzrośnie zarówno areału ich uprawy jak i produkcja. Cena nie została jeszcze określona, jednak oczekuje się, iż docelowo osiągnie pułap 5 do 6 euro za kilogram do wigilii Świąt Bożego Narodzenia. Przy dostawach on-line oraz w detalu cena może sięgnąć 7 euro. Obecnie cena waha się ona pomiędzy 1 a 2 euro.

Spożycie kukurydzy w Polsce

W Polsce spożycie kukurydzy cukrowej wynosi zaledwie 5-10 proc. całości zbiorów. W Austrii jest to 30 proc. a we Francji – 20 proc. Dlatego producenci kukurydzy zachęcają do większej konsumpcji. Liczą również na wzrost sprzedaży na rynkach afrykańskich czy na Półwyspie Iberyjskim. Chcą również zwiększyć wykorzystanie kukurydzy jako składnika pasz lub substratu do produkcji biogazu.
 

Zdrowie w słoiku

 
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez kiszonek, zwłaszcza tych najbardziej tradycyjnych – z ogórków czy kapusty. Jednak takie dodatki to nie tylko charakterystyczny smak, ale prawdziwa witaminowa bomba i źródło probiotyków. Te ostatnie są nam potrzebne szczególnie zimą. 
 

Kwalifikowany sadzeniak – jak wybrać i kiedy zamawiać?

O to czym kierować się w podejmowaniu decyzji odmianowych i kiedy zamawiać sadzeniaki ziemniaka jadalnego spytałam przedstawicieli kilku firm oferujących kwalifikowany materiał sadzeniakowy.