Kapuściana Para Królewska

Do tradycji Charsznickich Dni Kapusty (w tym roku odbył się on 9 września) należy koronacja Kapuścianej Pary Królewskiej. W tym roku zostali nią producenci tego warzywa Beata Kłucińska i Marcin Garus.

W kapuścianej stolicy

9 września w Charsznicy miały miejsce XVIII Charsznickie Dni Kapusty organizowane przez Urząd Gminy oraz Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy.

Dzień Ziemniaka i Kapusty w HR Kalinowa

6 września firma Agrosad sp. j. w miejscowości Kalinowa (woj. łódzkie) zorganizowała Dzień Ziemniaka i kapusty.

Przedłuż trwałość strąków fasoli

Fasola szparagowa należy do warzyw nietrwałych, czyli po zbiorze bardzo szybko traci wartość handlową. Jednak, jak wskazują wyniki badań przeprowadzonych w skierniewickim instytucie, stosując odpowiednie zabiegi można przedłużyć trwałość, nawet o 14 dni, świeżych strąków fasoli.

V Małopolskie Święto Warzyw

2 września br. na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim odbyło się V Małopolskie Święto Warzyw, którego głównym organizatorem była gmina Igołomia-Wawrzeńczyce.

Warzywa mogą zwiększać szanse przeżycia

Zielone warzywa liściaste, takie jak kapusta i brokuły, mogą zwiększać szanse przeżycia kobiet z rakiem piersi - sugerują badania opublikowane na kongresie American Association for Cancer Research w Chicago. Jednak nie wszyscy onkolodzy się z tym zgadzają. 
 

Międzynarodowe dni cebuli i kapusty

15 i 16 sierpnia przedstawiciele Seminis – marki należącej do koncernu Monsanto zorganizowali pierwsze spotkanie dla producentów cebuli i kapusty z krajów Europy środkowo-wschodniej na terenie stacji doświadczalnej Monsanto na Węgrzech. W spotkaniu uczestniczyło blisko 100 osób z Polski, Rosji, Ukrainy, Węgier, Słowacji, Słowenii, Albanii, Litwy, Białorusi.

Kolekcja sałat w Miroszowicach

Szeroką gamę odmian sałat do wiosennej i letniej uprawy z hodowli firmy Rijk Zwaan zaprezentowano 9 czerwca w gospodarstwie Mieczysława Bielenia w Miroszowicach (woj. dolnośląskie). W przygotowanej kolekcji można było znaleźć różne sałaty, m.in. masłowe, kruche, liściowe, dębolistne, rzymskie czy Salanova®.

Papryczka chili sprzyja zdrowiu serca

Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna, która nadaje im charakterystyczny piekący smak, może pozytywnie wpływać na zdrowie układu krwionośnego – wynika z raportu opublikowanego przez American Chemical Society.

Tanio przechować warzywa do przetwórstwa

Ceny warzyw przeznaczonych do przetwórstwa są zwykle niższe w porównaniu z cenami oferowanymi na „świeżym rynku”, dlatego plantatorzy, którzy decydują się na produkcję surowca dla przetwórni, muszą maksymalnie ograniczać koszty, także te związane z przechowywaniem.