Pożyczki na spłaty zadłużenia w działalności rolniczej

Podmioty zainteresowane restrukturyzacją swoich zadłużonych gospodarstw rolnych będą mogły uzyskać pomoc Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w formie oprocentowanej pożyczki na spłatę zadłużenia. Pożyczka może zostać przeznaczona na sfinansowanie długów wymagalnych o charakterze pieniężnym obejmujących kapitał, odsetki i inne opłaty, powstałych w związku z prowadzeniem działalności rolniczej.

Deficyt opadów na obszarze północno-zachodniej Polski

IUNG-PIB w okresie od 1 maja do 30 czerwca 2020 r. stwierdził wystąpienie suszy rolniczej na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego, pomorskiego.

Warzywa i owoce – wciąż za mało ich w diecie

Jak często zjadamy warzywa i owoce? Wciąż za mało i nie za często. Co drugi rodzic wie, ile porcji warzyw i owoców powinno znaleźć się w codziennej diecie całej rodziny, ale tylko w co czwartym domu zjadane są one w odpowiedniej ilości.

Rybitwy – notowania warzyw – 8 lipca, 11:00. Kukurydza cukrowa w sprzedaży

Środa 08.07.2020 , przed południem, ruch na giełdzie Rybitwy umiarkowany.

Uproszczenia systemu stawek podatku VAT

W celu uproszczenia systemu stawek podatku VAT oraz zwiększenia bezpieczeństwa przedsiębiorców w zakresie interpretacji, wprowadzona została od dnia 1 lipca 2020 r. zmiana zasad kwalifikacji towarów i usług do podatku VAT w miejsce klasyfikacji PKWiU na klasyfikację CN.

Uprawa kalafiora w małopolskim gospodarstwie

Małopolskie zagłębie warzywnicze jest znane w całej Polsce. Warzywa są uprawiane tutaj od wielu pokoleń, a gospodarstwa ogrodnicze ewaluują w błyskawicznym tempie. Pomaga w tym rozwój technologii, który wpływa na poprawę efektywności gospodarowania oraz wzrost opłacalności produkcji rolniczej.

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Nastroje europejskich rolników

Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich. Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście. Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i kanałów horeca.