Kolejny sezon z tantnisiem!

Od kilku lat tantniś krzyżowiaczek jest najgroźniejszym, spośród motyli, szkodnikiem warzyw kapustnych. Ogrodnicy mają wielki problem z jego likwidacją. Właściwie już otwartym tekstem mówią, zgodnie zresztą z obowiązującymi zasadami w ochronie roślin, że nie da się tego szkodnika całkowicie zwalczyć. Potrzebują jednak, aby ktoś wskazał – jak ograniczyć populację tego owada do wielkości niezagrażającej plonom – czyli poniżej progu szkodliwości. I oczywiście za rozsądną cenę!

Wsparcie dla tworzenia Lokalnych Partnerstw ds. Wody (LPW)

Przygotowanie polskiego rolnictwa na trwające zmiany klimatyczne jest zadaniem niezwykle potrzebnym i wymagającym zaangażowania nie tylko administracji wszystkich szczebli, ale przede wszystkim samych użytkowników wód, których decyzje bezpośrednio wpływają na ilość i jakość wody w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wobec panujących susz i braków wody, staje się ona dobrem wspólnym i to dobrem o znaczeniu strategicznym i w tym kontekście jej zasoby powinniśmy traktować jak dziedzictwo, ponieważ od naszych działań w gospodarowaniu wodą będzie zależała jakość życia dzisiejszego i przyszłych pokoleń zamieszkujących polską wieś.

Wchodzimy w strategiczny okres ochrony warzyw i ziemniaków jadalnych

Warunki pogodowe w tym roku przyczyniają się do ogromnego zagrożenia plantacji warzyw i ziemniaków jadalnych.

Ruszył projekt „Stop Powodzi”

Pierwsza z serii konferencji w ramach projektu Stop Powodzi, realizowanego przez Wody Polskie odbyła się 23 czerwca br. Około 200 ekspertów debatowało nad metodyką opracowania Planów Zarządzania Ryzykiem Powodziowym. Aktualizacja planu, rozpoczęta w marcu, będzie zwieńczona powstaniem nowego 6-letniego planu, który będzie obowiązywał od 2022 r.

Jaka przyszłość czeka polskie rolnictwo?

Polska i europejska żywność będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Unia Owocowa informuje, że w ocenie ekspertów skupiających organizacje rolnicze i sadownicze, opublikowane przez Komisję Europejską strategie „Od pola do stołu” (Farm to Fork) oraz różnorodności biologicznej będące elementami Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), przyjęte w obecnym kształcie, sprawią, że europejskie i polskie rolnictwo może stać się niekonkurencyjne cenowo w stosunku do żywności pochodzącej spoza obszaru UE.

Czas na rolnictwo zrównoważone

Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu rentowności produkcji rolnej i akceptacji społecznej.

30 czerwca – koniec naboru wniosków z dwóch popularnych programów PROW 2014-2020

W przyszłym tygodniu, 30 czerwca 2020 r., upływa termin składania wniosków o wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych (obszar D)” oraz „Restrukturyzację małych gospodarstw”.

Obóz pracy zlikwidowany w Holandii – ofiary to kilkudziesięciu obywateli Polski i Rumunii

W holenderskiej Północnej Brabancji odkryto właśnie kolejny “obóz pracy”. Kilkudziesieciu Polaków i Rumunów przez wiele tygodni pracowało m.in. na plantacji szparagów po 14 godzin dziennie mieszkając w warunkach, które groziły wybuchem pandemii.

Ministrowie GV4+ o reformie WPR

19 czerwca odbyła się wideokonferencja ministrów rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej poszerzonej o Bułgarię, Rumunię, Słowenię i Chorwację (GV4+). Spotkanie zorganizowane zostało przez Republikę Czeską, która przewodniczy aktualnie pracom Grupy.

Naturalna retencja wody – oręż w walce z suszą i powodziami

Przez nasilające się zmiany klimatu musimy liczyć się z częstszym występowaniem zarówno suszy, jak i powodzi – podkreśla grupa doradcza powołana przez prezesa Polskiej Akademii Nauk (PAN). Uczeni przypominają, że nasz kraj ma jedne z najskromniejszych zasobów wodnych w Europie. Apelują o podjęcie kompleksowych działań z naciskiem na ochronę krajobrazu oraz naturalną i małą retencję. Wskazują też konkretne rozwiązania.