Ile dymki wysadzić na hektar?

Druga połowa marca to czas wysadzania w pole cebuli z dymki. 18 marca br. mieliśmy okazję zobaczyć jak przebiega wysadzanie dymki w jednym z gospodarstw na Kujawach.

Kodeks Etyki Żywnościowej

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał wczoraj Kodeks Etyki Żywnościowej.

Program Ochrony Ziemniaka 2020 r.

Zdaniem części światowych organizacji – „(…)ziemniak jest bardzo perspektywiczną rośliną. Między innymi najłatwiej ze wszystkich przetrwa kryzys klimatyczny.

Nowe ustawy o zdrowiu roślin

13 marca 2020 r. ogłoszone zostały dwie ustawy kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa fitosanitarnego i ochrony roślin w Polsce. Są to: ustawa z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami oraz ustawa z dnia 13 lutego 2020 r. o Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Spekulowanie cenami żywności jest nieetyczne

Nie ma zgody na niczym nieuzasadnione podwyżki cen żywności – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski w kontekście sygnałów o podwyższaniu cen niektórych produktów żywnościowych. W tej chwili obserwuje się wzrost cen mięsa drobiowego i produktów mleczarskich.

Wysokie ceny żywności – kontrole UOKiK

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podjął decyzję o powołaniu zespołu, który przyjrzy się wzrostom cen żywności i produktów higienicznych. Pracownicy UOKiK oraz Inspekcji Handlowej będą monitorować ceny w internecie oraz w sklepach stacjonarnych.

Agrosimex z ofertą środków na nadchodzący sezon

Firma Agrosimex, zajmująca się sprzedażą środków ochrony roślin, nawozów, nasion roślin polowych i systemów nawodnień, powstała 1991 roku. W 2007 roku została włączona do Agrosimexu spółka Fertico, prowadząca działalność badawczą, m.in. ocenę skuteczności środków ochrony roślin.

Dymkowa przechowalnia

Cebulowe Sympozjum zorganizowane pod koniec minionego roku w Holandii z okazji 70-lecia istnienia firmy Broer B.V. było okazją do wysłuchania wielu ciekawych wykładów. Ponadto organizatorzy zaplanowali zwiedzanie obiektów, w których odbywa się suszenie, przechowywanie, sortowanie i konfekcjonowanie dymki. Grupa uczestników z Polski została zaproszona na to wydarzenie przez firmę Bejo Zaden.

Koronawirus a globalny rynek owoców i warzyw

Pandemia koronawirusa zakłóciła globalny łańcuch dostaw. Cały świat odczuwa już skutki destabilizacji.

Koronawirus – zalecenia dla branży spożywczej

Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością.