Odpady z winogron jako biopaliwo

Światowa produkcja wina pozostawia po sobie około 13 milionów ton odpadów (wytłoczyn) rocznie. Naukowcy z Australii uważają, że utylizowanie ich to marnotrawstwo i że byłby to świetny i konkurencyjny surowiec do produkcji biopaliw.

Na łamach czasopisma „Bioresource Technology” badacze z Uniwersytetu w Adelajdzie opisali proces wytwarzania bioetanolu z wytłoków winogron. Wykazali, że z jednej tony tych odpadów (resztki skórek, łodyg i nasion winorośli) można wyprodukować aż 400 litrów biopaliwa.

– Wytłoczyny winogronowe mają ogromny potencjał gospodarczy – mówi prof. Rachel Burton, główna autorka pracy. – Okazuje się, że to, co zwykliśmy postrzegać jako śmieci, może przynosić duże zyski. I to z korzyścią dla środowiska – dodaje.

Prof. Burton i jej doktorantka Kendall Corbin przeanalizowały skład wytłoczyn z dwóch odmian winorośli: Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc. Następnie zaprojektowały proces wstępnej obróbki wytłoczyn z udziałem kwasu i enzymów.

Okazało się, że większość węglowodanów wchodzących w skład wytłoczyn winogronowych da się przekształcić – w procesie fermentacji – bezpośrednio w etanol. Wydajność tego procesu waha się między 270 a 400 litrów paliwa z 1 tony surowca. – Co więcej, resztki, które pozostają po przeprowadzeniu fermentacji, są na tyle wartościowe, że mogą być użyte jako pasza dla zwierząt lub nawóz – podkreślają autorki badania.

– Do tej pory uważano, że wykorzystywanie biomasy roślinnej do produkcji biopaliw ciekłych jest trudne i nieopłacalne. Biomasa taka charakteryzuje się wyjątkowo złożoną strukturą, co powoduje, że proces jej przetwarzania jest skomplikowany i musi przebiegać wieloetapowo – mówi Corbin. – Tymczasem wytłoki z winogron są łatwo dostępne, tanie do pozyskania i niezwykle bogate w ten szczególny rodzaj węglowodanów, które łatwo ulega fermentacji.

– Nasze badanie dowodzi, że przemysł biopaliwowy powinien na poważnie zainteresować się wykorzystaniem odpadów powstałych w procesie produkcji wina. Nie tylko pozwoliłoby to na tanie i wydajne pozyskiwanie paliwa, ale także zapewniło korzyści środowisku w którym żyjemy – podsumowuje prof. Burton.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPokaz odmian pomidorów w Rzeczycy
Następny artykułŚwiąteczna tradycja w Skierniewicach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.