Wirus X tulipana – nowe fakty

W ramach niderlandzkiego projektu PPP „W kierunku uprawy wolnej od wirusów i ukierunkowanej na sprzedaż” naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen we współpracy ze stacją badawczą Proeftuin Zwaagdijk i inspekcją Flower Bulb Inspection Service (Bloembollenkeuringsdienst – BKD) prowadzą badania nad wirusami porażającymi rośliny „cebulowe” oraz funkie (Hosta sp.).

Rozszerzenie Pomocy Żywnościowej

Pomoc żywnościowa dla osób, które zostały objęte kwarantanną będzie dostarczana do nich bezpośrednio.

Grójeckie: Mróz przemroził pąki moreli

Niestety, potwierdziły się prognozy dotyczące spadków temperatur. Na zdjęciach pokazane są przekroje pąków moreli odmiany Wczesna z Morgen z okolic Mogielnicy (powiat grójecki).

W najnowszym MPS SAD 3/2020

Łagodna zima także w tym sezonie może przyczynić się do większej presji ze strony szkodników w sadach. Dlatego w tym numerze szczególną uwagę zwróciliśmy na problemy związane z ich zwalczaniem w minionych sezonach w perspektywie nadchodzącego.

Żywność nie jest źródłem koronawirusa

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.

Sosna kosodrzewina ‘Werner’

Ta polska odmiana sosny kosodrzewiny wyróżnia się zwartym pokrojem zbliżonym do kulistego i atrakcyjnie przebarwiającymi się igłami: na słomkowo, biało, różowo i zielono.

Koronawirus a sektor owoców i warzyw – pierwsze prognozy ekspertów z UE

European Fresh Produce Association – stowarzyszenie skupiające producentów owoców i warzyw w Unii Europejskiej, opublikowało pierwsze prognozy i rekomendacje dotyczące epidemii koronawirusa i jej wpływu na globalny rynek owoców i warzyw. Jednocześnie EFSA podkreśla, że owoce i warzywa są bezpieczne i nie zachodzi obecnie żadne zagrożenie transmisją wirusa poprzez transport żywności.

Pachnące storczyki falenopsis

Holenderska firma Sion Young Plants, specjalizująca się w hodowli storczyków falenopsis (Phalaenopsis sp.) i produkcji materiału wyjściowego do ich dalszej uprawy, wprowadziła na rynek nowe odmiany tych roślin, wyznaczające nowe trendy.

Moda na judaszowce

Judaszowce (Cercis sp.), a zwłaszcza ich nowe odmiany o barwnych liściach lub ciekawym pokroju, zdobywają ostatnio dużą popularność.

Jakość handlowa przetworów owocowych i orzechów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i orzechów. Produktami priorytetowymi były dżemy, konfitury, powidła, marmolady, suszone i kandyzowane owoce, orzechy i bakalie. Kontrolą objęto 61 podmiotów.