Susza rolnicza już na całym obszarze Polski

Warunki wilgotnościowe na obszarze kraju sprawiły, że suszę rolniczą stwierdzono w 16 województwach kraju – podaje IUNG-PIB w najnowszym raporcie.

Pestycydy i ta cała chemia

Bezpieczeństwo żywności utarło się łączyć z pestycydami i szeroko pojętą chemią – a tej według wielu źródeł w owocach i warzywach jest pełno (w porównaniu do tego, co było kiedyś). I to na tyle, by jednocześnie doradzać rezygnację z ich spożywania, a przynajmniej z tych pochodzących z upraw konwencjonalnych. Żadne z tych stwierdzeń nie ma podstaw naukowych, choć ich wszechobecność spowodowała, że zaczęliśmy w nie wierzyć. Jakie są zatem fakty?

Ulepszone technologie bioinokulacji i ściółkowania żywymi roślinami

„Zielona rewolucja” doprowadziła do potężnego postępu w produkcji żywności poprzez wprowadzenie do rolnictwa nawozów mineralnych i pestycydów. Jednak z czasem, oddziaływanie tych produktów spowodowało stopniową degradację środowiska rolniczego. Obecnie użycie chemicznych środków produkcji jest progresywnie ograniczane i zastępowane bardziej przyjaznymi dla środowiska praktykami takimi, jak stosowanie preparatów biologicznych dla ochrony i wzmacniania wzrostu roślin oraz metod agrotechnicznych, sprzyjających uprawom i całemu ekosystemowi.

Komu smakują polskie jabłka?

Zbliża się kolejny sezon zbioru i eksportu polskich jabłek. Jakie odmiany jabłek cieszą się największą popularnością wśród importerów na świecie? Na jakie odmiany warto postawić przy kolejnych nasadzeniach, aby zwiększyć zysk?

Zmiany klimatu a aktywność mikroorganizmów w uprawach roślin

Mikroorganizmy odgrywają bardzo ważną rolę w uprawie roślin. W obliczu postępujących zmian klimatu, które są obecnie jednym z kluczowych problemów środowiskowych i gospodarczych, należy zadbać o zachowanie wysokiej bioróżnorodności w środowisku glebowym.

Zmiany klimatu a reakcja UE

Unia Europejska jest trzecim co do wielkości emitentem gazów cieplarnianych na świecie, po Chinach i USA. Jednocześnie UE jest kluczową stroną w negocjacjach klimatycznych pod egidą ONZ.

12-hektarów czereśni pod zadaszeniem VOEN – dzień z doradcami FruitAkademia [Video]

Zapraszamy do obejrzenia nowego filmu – dziś relacja z wizyty w gospodarstwie pana Pawła Pączki niedaleko Bydgoszczy, który uprawia między innymi czereśnie. Razem z doradcami FruitAkademia – Wojciechem Kukułą i Emilem Szulcem zapytaliśmy gospodarza, jakie wyzwania spotyka w uprawie 12-hektarów czereśni pod zadaszeniem VOEN.

Komunikat warzywniczy PROCAM 09 z dnia 2.07.2021 (VIDEO)

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka Komunikatu Warzywniczego od Anny Pękalskiej i Sławomira Mechackiego PROCAM z dnia 2 lipca 2021 r.na niektórych plantacjach warzyw pojawiają się choroby tj. stemphylium, alternarioza, zaraza ziemniaka, mączniak rzekomy oraz stonka ziemniaczana, wciornastek.

Czy będzie pomoc dla poszkodowanych sadowników?

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda odwiedził w Łącku rolników, którzy ponieśli straty w wyniku gradobicia jakie dotknęło ich sady.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw na półmetku

Minęło dokładnie sześć miesięcy od rozpoczęcia Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw ogłoszonego przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Kampania „Moc Polskich Warzyw” to inicjatywa, która również ma na celu zwiększanie świadomości konsumentów oraz promocję zdrowego odżywiania, opartego na spożywaniu najwyższej jakości polskich warzyw, przy jednoczesnym wspieraniu krajowych producentów.