1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

XVIII Ogólnopolskie Dni Owada na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

Pod hasłem „Ratujmy owady” od 31 maja do 2 czerwca br., w godzinach od 10:00 do 17:00 w budynku Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego (al. 29 Listopada 54) odbywać się będą XVIII Ogólnopolskie Dni Owada.

Wspomnienie o Tadeuszu Moczulskim (1949-2019)

Tadeusz Moczulski był wspaniałym, godnym zaufania człowiekiem pracy, wizjonerem. W naszej pamięci na zawsze zapisze się jako osoba nie odmawiająca pomocy innym, w pełni zaangażowana we wszystko czym się zajmował. Był człowiekiem mądrym, uczciwym, serdecznym i ciepłym do świata i ludzi. W swoim postępowaniu zawsze kierował się uczciwością i pragmatyzmem. Zawsze też starał się dostrzec człowieka i jego potrzeby.

Zgnilec złośliwy w Małopolsce

Zgnilec złośliwy (syn. amerykański) jest chorobą bakteryjną pszczoły miodnej. Należy do chorób zakaźnych zwierząt, podlega obowiązkowi zgłaszania i zwalczania*. Ogniska choroby pojawiły się Krakowie.

Zagrożenie chorobami w szkółkach w 21 tygodniu roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację na temat zagrożeń występowania patogenów w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowaną przez Agro Smart Lab. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach a oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski.

Hiszpański czosnek – mniejszy areał, ale czy wyższe ceny?

Kordoba jest liderem w produkcji i przetwórstwie czosnku w Andaluzji. Jest też czwartą najważniejszą hiszpańską prowincją uprawy tego gatunku oraz największym eksporterem czosnku w regionie.

Współpraca rolników szansą na wzmocnienie ich pozycji na rynku

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 28 maja br. odbyła się konferencja pt: „Współpraca rolników szansą na wzmocnienie ich pozycji na rynku” poświęcona idei gospodarczego organizowania się producentów rolnych. Wśród zaproszonych gości byli zarówno przedstawiciele grup i związków producentów rolnych, przedstawiciele związków branżowych, jak i ośrodków doradztwa rolniczego oraz szkół rolniczych nadzorowanych przez MRiRW.

Kto zapyla borówkę?

O tym, że trzmiele są bardzo skuteczne w zapylaniu kwiatów borówki, nikogo przekonywać nie trzeba. Wynika to przede wszystkim z przystosowania kwiatów do charakterystycznego dla trzmieli zapylania wibracyjnego. A jaki jest udział pszczoły miodnej w zapylaniu kwiatów borówki?

Piotr Zajkowski 1963 – 2019

Z głębokim smutkiem zawiadamiamy , iż dnia 24 maja 2019 roku zmarł Ś. P. Piotr Zajkowski.

Bergenia jako pułapka na opuchlaki

Walka z opuchlakami w szkółce nie jest prosta i praktycznie niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie tych szkodników. W jednej z francuskich szkółek roślin ozdobnych właściciele zrezygnowali z chemicznej ochrony roślin przed opuchlakami, a nawet z używania pożytecznych nicieni. W zamian postawili na wykorzystanie do zwabiania tych szkodników jednej ulubionych przez nie do składania jaj rośliny – bergenii sercowatej (Bergenia cordifolia).

Ostatnie artykuły

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.