Wspomnienie o Tadeuszu Moczulskim (1949-2019)

Tadeusz Moczulski był wspaniałym, godnym zaufania człowiekiem pracy, wizjonerem. W naszej pamięci na zawsze zapisze się jako osoba nie odmawiająca pomocy innym, w pełni zaangażowana we wszystko czym się zajmował. Był człowiekiem mądrym, uczciwym, serdecznym i ciepłym do świata i ludzi. W swoim postępowaniu zawsze kierował się uczciwością i pragmatyzmem. Zawsze też starał się dostrzec człowieka i jego potrzeby.

Zgnilec złośliwy w Małopolsce

Zgnilec złośliwy (syn. amerykański) jest chorobą bakteryjną pszczoły miodnej. Należy do chorób zakaźnych zwierząt, podlega obowiązkowi zgłaszania i zwalczania*. Ogniska choroby pojawiły się Krakowie.

Zagrożenie chorobami w szkółkach w 21 tygodniu roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację na temat zagrożeń występowania patogenów w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowaną przez Agro Smart Lab. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach a oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski.

Hiszpański czosnek – mniejszy areał, ale czy wyższe ceny?

Kordoba jest liderem w produkcji i przetwórstwie czosnku w Andaluzji. Jest też czwartą najważniejszą hiszpańską prowincją uprawy tego gatunku oraz największym eksporterem czosnku w regionie.

Współpraca rolników szansą na wzmocnienie ich pozycji na rynku

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 28 maja br. odbyła się konferencja pt: „Współpraca rolników szansą na wzmocnienie ich pozycji na rynku” poświęcona idei gospodarczego organizowania się producentów rolnych. Wśród zaproszonych gości byli zarówno przedstawiciele grup i związków producentów rolnych, przedstawiciele związków branżowych, jak i ośrodków doradztwa rolniczego oraz szkół rolniczych nadzorowanych przez MRiRW.

Kto zapyla borówkę?

O tym, że trzmiele są bardzo skuteczne w zapylaniu kwiatów borówki, nikogo przekonywać nie trzeba. Wynika to przede wszystkim z przystosowania kwiatów do charakterystycznego dla trzmieli zapylania wibracyjnego. A jaki jest udział pszczoły miodnej w zapylaniu kwiatów borówki?

Piotr Zajkowski 1963 – 2019

Z głębokim smutkiem zawiadamiamy , iż dnia 24 maja 2019 roku zmarł Ś. P. Piotr Zajkowski.

Bergenia jako pułapka na opuchlaki

Walka z opuchlakami w szkółce nie jest prosta i praktycznie niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie tych szkodników. W jednej z francuskich szkółek roślin ozdobnych właściciele zrezygnowali z chemicznej ochrony roślin przed opuchlakami, a nawet z używania pożytecznych nicieni. W zamian postawili na wykorzystanie do zwabiania tych szkodników jednej ulubionych przez nie do składania jaj rośliny – bergenii sercowatej (Bergenia cordifolia).

Tłumy na Królewskiej Wystawie Róż

Ponad 50 tys. osób odwiedziło wystawę róż ciętych w stolicy. W otoczeniu majestatycznych Arkad Kubickiego Zamku Królewskiego w Warszawie można było zobaczyć ponad 140 najpiękniejszych odmian tych dostojnych kwiatów.

Murawa i pożyteczne rośliny

W wielu holenderskich szkółkach polowych coraz częściej zamiast pozbawionego chwastów ugoru spotkać można murawę, która jest o wiele bardziej przyjazna dla gleby, pozwala zaoszczędzić na użyciu herbicydów i łatwiej się po niej jeździ maszynami.

Ostatnie artykuły

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Nastroje europejskich rolników

Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich. Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście. Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i kanałów horeca.

Nagonka na rolników

Czy nagonka na rolników wpływa na ich nastroje? Po raz pierwszy przeprowadzono ankietę oceniającą to zjawisko w ramach badań Europejskiego wskaźnika zaufania rolników. Wstępne wyniki wskazują, że francuscy i niemieccy rolnicy odczuwają największą krytykę stosowanych przez siebie praktyk, podczas gdy rolnicy we Włoszech i na Węgrzech są dotknięci w mniejszym stopniu. Zarówno we Francji jak i w Niemczech ponad 30% rolników zgłosiło, że krytyka bezpośrednio odbiła się na ich motywacji do dalszej pracy na roli.