Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 18% Polaków spełniło ten warunek w sierpniu. To o 4 pkt. proc. więcej niż w lipcu. Najchętniej jedliśmy jabłka, ziemniaki, pomidory i ogórki.

Kończy się nabór wniosków o rekompensatę strat za klęski żywiołowe i ASF

Dziś, 31 sierpnia mija termin na złożenie wniosków przez rolników, którzy ponieśli w gospodarstwach straty spowodowane klęskami żywiołowymi bądź wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, i chcą skorzystać ze wsparcia finansowego w ramach PROW 2014-2020.

Ziemniak – w budowaniu naszej odporności

Pomimo pandemii powoli wracamy do normalności. W trosce o własne zdrowie zwracamy większą uwagę na to, co jemy. Zróżnicowana, dobrze skomponowana dieta wpływa na nasz układ odpornościowy, który odgrywa kluczową rolę w walce z różnymi infekcjami.

Pakiet działań służących zatrzymywaniu i gromadzeniu wody

Zmiany klimatu i wynikające z nich m.in. intensywność i częstotliwość susz, ale także zmiana rozkładu opadów powodują, że konieczne jest podjęcie bardziej skutecznych i efektywnych działań związanych ze zrównoważoną gospodarką wodną i adaptacją do zmian klimatu. Pakiet działań służących zatrzymywaniu i gromadzeniu wody, został opracowany przez pięć ministerstw, tj. Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, Ministerstwo Rozwoju, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Środowiska oraz Ministerstwo Klimatu.

Połamane przewodniki – w tym sezonie częsty problem

Chociaż łamanie górnej części przewodników spowodowane nadmiernym ciężarem jabłek to zjawisko dobrze znane sadownikom, w tym sezonie może okazać się wyjątkowo dotkliwe.

Letnie Pokazy Czereśniowe 2020 – zaproszenie na webinarium 02.09.2020

W imieniu organizatorów informujemy, iż tegoroczna edycja Letnich Pokazów Czereśniowych odbędzie się w środę 2 września 2020 r. (początek godzina 20.00) tym razem w formie webinarium.

Zieleń to Życie & Flower Expo Polska ONLINE

ZIELEŃ TO ŻYCIE & FLOWER EXPO POLSKA ONLINE - pierwsze w nowych warunkach wydarzenie targowe w wirtualnej odsłonie. Wobec oczywistych ograniczeń dla prawdziwych spotkań na targach organizatorzy zdecydowali o zmianie terminu stacjonarnych targów na przyszły rok.

Kultywowanie smaku Europy

Sektor owocowo-warzywny Unii Europejskiej łączy się prowadząc kampanię „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”, współfinansowaną przez Unię Europejską. Poprzez działania kampanii organizacje zrzeszające producentów owoców i warzyw chcą zmotywować europejskich konsumentów do prowadzenia bardziej zdrowego trybu życia. Aby to osiągnąć, będą przekonywać Europejczyków do zmiany nawyków żywieniowych, rozpoczynając od codziennego spożywania większej ilości owoców i warzyw. Wśród wyróżnionych, objętych promocją europejskich produktów znalazły się także polskie jabłka.

Obrót hurtowy wyrobami winiarskimi

31 sierpnia 2020 r. upływa termin składania w KOWR deklaracji o zapasach win.

Uwaga: nadciągają burze

Od dziś spodziewamy się znacznie bardziej dynamicznej pogody – informuje IMiGW-PIB. Za zmianę odpowiada głęboki niż.