Spekulowanie cenami żywności jest nieetyczne

Nie ma zgody na niczym nieuzasadnione podwyżki cen żywności – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski w kontekście sygnałów o podwyższaniu cen niektórych produktów żywnościowych. W tej chwili obserwuje się wzrost cen mięsa drobiowego i produktów mleczarskich.

Europejska produkcja owoców dla Starego Kontynentu

Europejskie owoce znane są przede wszystkim z najwyższej jakości oraz wysokich standardów produkcji, zbiorów i handlu. Dzięki temu europejscy producenci zyskują przewagę w przyciąganiu wymagających partnerów biznesowych i konsumentów, zarówno z krajów europejskich, jak i rynku światowym. Producenci mieli okazję zaprezentować swoje produkty oraz opowiedzieć o nich w trakcie tegorocznych targów Fruit Logistica w Berlinie.

Dymkowa przechowalnia

Cebulowe Sympozjum zorganizowane pod koniec minionego roku w Holandii z okazji 70-lecia istnienia firmy Broer B.V. było okazją do wysłuchania wielu ciekawych wykładów. Ponadto organizatorzy zaplanowali zwiedzanie obiektów, w których odbywa się suszenie, przechowywanie, sortowanie i konfekcjonowanie dymki. Grupa uczestników z Polski została zaproszona na to wydarzenie przez firmę Bejo Zaden.

Koronawirus a globalny rynek owoców i warzyw

Pandemia koronawirusa zakłóciła globalny łańcuch dostaw. Cały świat odczuwa już skutki destabilizacji.

Koronawirus – zalecenia dla branży spożywczej

Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością.

Wirus X tulipana – nowe fakty

W ramach niderlandzkiego projektu PPP „W kierunku uprawy wolnej od wirusów i ukierunkowanej na sprzedaż” naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen we współpracy ze stacją badawczą Proeftuin Zwaagdijk i inspekcją Flower Bulb Inspection Service (Bloembollenkeuringsdienst – BKD) prowadzą badania nad wirusami porażającymi rośliny „cebulowe” oraz funkie (Hosta sp.).

Rozszerzenie Pomocy Żywnościowej

Pomoc żywnościowa dla osób, które zostały objęte kwarantanną będzie dostarczana do nich bezpośrednio.

Grójeckie: Mróz przemroził pąki moreli

Niestety, potwierdziły się prognozy dotyczące spadków temperatur. Na zdjęciach pokazane są przekroje pąków moreli odmiany Wczesna z Morgen z okolic Mogielnicy (powiat grójecki).

W najnowszym MPS SAD 3/2020

Łagodna zima także w tym sezonie może przyczynić się do większej presji ze strony szkodników w sadach. Dlatego w tym numerze szczególną uwagę zwróciliśmy na problemy związane z ich zwalczaniem w minionych sezonach w perspektywie nadchodzącego.

Żywność nie jest źródłem koronawirusa

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.