Analizy niezbędne do prawidłowego określenia potrzeb nawozowych

Sezon wegetacyjny zbliża się wielkimi krokami. Pierwsze prace w sadach i na plantacjach obejmują przede wszystkim dostarczenie glebie składników pokarmowych w formie nawożenia doglebowego. Tego, czy i jakich składników w glebie brakuje nie można ocenić "na oko". Z pomocą przychodzą metody analityczne. Próbki pobrane z pola dostarcza się do laboratorium.

W Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach działa Laboratorium Analiz Chemicznych, gdzie można zlecić badanie gleby i podłoża. Specjaliści określają szereg parametrów, jak odczyn gleby (pH), zasolenie, zawartości makro- i mikroskładników, dzięki czemu można ułożyć szyty na miarę program nawożenia. Można także oznaczyć zawartości dostępnych form składników, jak azot, fosfor, potas, wapń i magnez.

Laboratorium jest wyposażone w wysokiej klasy aparaturę badawczą i laboratoryjną, m.in. spektrometry ICP, spektrometry AA, analizatory elementarne (N,C,S), analizatory przepływowe, jonoanalizatory selektywne oraz szybkie urządzenia do rozkładu i mineralizacji różnych prób – nie tylko ogrodniczych.

Szczegółowa oferta laboratorium to:

  • oznaczanie pH gleby, torfów i podłoży do uprawy warzyw, kwiatów i roślin sadowniczych,
  • oznaczanie zawartości dostępnych form składników pokarmowych (azotu, fosforu, potasu, magnezu i wapnia) w glebie i podłożach uprawowych w celach diagnostycznych,
  • oznaczanie innych pierwiastków takich, jak m.in.: siarka, chlorki, sód,
  • oznaczanie dostępnych form mikroskładników w glebie i podłożach ogrodniczych w celach diagnostycznych (Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo),
  • oznaczanie ogólnych form składników mineralnych (węgiel, siarka, azot, fosfor, magnez, wapń, oraz mikroskładniki) w warzywach, owocach i materiale roślinnym,
  • oznaczanie suchej masy,
  • oznaczanie zawartości substancji organicznej,
  • oznaczanie zawartości azotanów (V) i (III) oraz jonów NH4+ metodą „segmented flow system” i metodą chromatografii jonowej w materiale roślinnym,
  • oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą ICP-OES i metodą spektrometrii atomowej w materiale roślinnym i żywności pochodzenia roślinnego,
  • nietypowe analizy chemiczne różnych materiałów, nie tylko pochodzenia rolniczego.

Oferta dla producentów, ogrodników, działkowców i ogródków przydomowych:

  • analizy gleby i podłoży ogrodniczych (pH, zasolenie, zawartość makro i mikroskładników) w celach diagnostycznych,
  • pełna analiza wody do fertygacji upraw szklarniowych, polowych i sadowniczych, z możliwością oznaczenia dodatkowych elementów ( Si, Al i in.),
  • wyznaczanie krzywej zakwaszenia wody do fertygacji upraw bezglebowych,
  • pełna analiza pożywek nawozowych, wyciągów z mat uprawowych i tzw. przelewów,
  • analiza chemiczna środków wspomagających uprawę roślin oraz środków poprawiających właściwości gleby ( wg Ustawy o Nawozach i Nawożeniu),

źródło: materiały prasowe Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.