Czy kapryśna wiosna zagraża uprawom w krajach UE?

Zaledwie kilka dni temu zmagaliśmy się z załamaniem pogody. Europejskie kraje zalała fala chłodu, co miało destrukcyjny wpływ na tereny sadownicze. Przymrozki dotknęły m.in. Włochy, Chorwację, Węgry, Francję, Austrię, ale także naszego sąsiada – Niemcy. Sadownicy już teraz obserwują znaczne uszkodzenia w sadach. Czy europejskie mrozy będą miały wpływ na uprawy jabłoni w Polsce?

Lepsza ochrona gleby konieczna dla osiągnięcia „zielonych” celów UE

Europosłowie wezwali Komisję Europejską do zaprojektowania ogólnounijnych wspólnych ram prawnych dla ochrony gleby, przy pełnym poszanowaniu zasady pomocniczości.

Wegetatywne rozmnażanie rabarbaru

Rabarbar jest przykładem rośliny o licznych, korzystnych właściwościach i zastosowaniach, która przez wiele lat była w Polsce niedoceniana, a w ostatnim czasie cieszy się rosnącym zainteresowaniem konsumentów, przemysłu spożywczego, a także farmaceutycznego.

Doświadczenia z akwaponiką

Uprawa bezglebowa roślin na pożywkach wodnych – hydroponika - jest już znana i coraz powszechniej stosowana w tych rejonach świata, gdzie brakuje stanowisk pod uprawę roślin. W takich uprawach sprawdzają się szczególnie dobrze niektóre gatunki warzyw, zioła, kwiaty i truskawki.

eDWIN – ogólnopolski projekt rolnictwa przyszłości

W połowie 2022 roku na rynku pojawi się aplikacja, która będzie mogła być wykorzystywana nie tylko przez rolników, samorządy, instytucje naukowe, ale także przez każdego z nas.

Analizy niezbędne do prawidłowego określenia potrzeb nawozowych

Sezon wegetacyjny zbliża się wielkimi krokami. Pierwsze prace w sadach i na plantacjach obejmują przede wszystkim dostarczenie glebie składników pokarmowych w formie nawożenia doglebowego. Tego, czy i jakich składników w glebie brakuje nie można ocenić "na oko". Z pomocą przychodzą metody analityczne. Próbki pobrane z pola dostarcza się do laboratorium.

Ekologiczna uprawa zaczyna się od nasion

Tysiące lat temu ludzie zaczęli zbierać nasiona z roślin stanowiących ich pokarm. Robili to, aby ponownie je wysiać w kontrolowanych przez siebie warunkach – bliżej schronienia, w większym zagęszczeniu, itd. W ten sposób narodziło się rolnictwo, a łowca-zbieracz stopniowo przekształcił się w rolnika.

Nowe, lepsze warzywa dla konsumentów

W laboratorium Pracowni Biologii Ogólnej Instytutu Ogrodnictwa - PIB prowadzone są doświadczenia z wykorzystaniem metod biotechnologicznych do przyśpieszenia procesów hodowlanych roślin.

Na starcie nowego sezonu: Zabiegi dolistne w sadach jabłoniowych

Jak wspomóc kwitnienie, zawiązywanie i ograniczyć opadanie zawiązków jabłoni? Jak wspomagać rośliny podczas stresów wywołanych przymrozkami? To jedne z zagadnień, które poruszymy podczas kolejnego webinarium – spotykamy się już 30 marca o godz. 20.00. Partnerem spotkania będzie firma NaturalCrop.

Kogeneracja w szklarni, to nie tylko ogrzewanie i oświetlenie, to strzał w dziesiątkę

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Zastosowanie kogeneracji w szklarni, szczególnie tej zasilanej LNG, niesie za sobą wiele korzyści. Zaczynając od bezpieczeństwa, poprzez niskie koszty, a kończąc na redukcji złego wpływu na środowisko. Dlaczego to rozwiązanie staje się coraz bardziej popularne i jakie są jego główne zalety?