W najnowszym MPS SAD – 2/2019

Obecnie coraz częściej i więcej mówi się nie o sukcesach branży sadowniczej, ale o problemach, z którymi borykają się producenci owoców. I to nawet już nie w kontekście samej agrotechniki, a zbytu owoców, wzrostu produkcji, jej rozwoju na wschodzie Europy i zmniejszającej się opłacalności produkcji na zachodzie – głównie za sprawą wzrostu kosztów siły roboczej i konkurencji na rynku. Sadownicy, poszukując wyjścia z tej trudnej sytuacji, podejmują różne działania – modernizują sady, dostosowują dobór odmian do preferencji odbiorców owoców na dalekich rynkach, wprowadzają do uprawy w swoich gospodarstwach także nowe gatunki. Są też producenci, którzy zdecydowali się na przetwarzanie owoców we własnym zakresie lub dopiero planują to robi. O tym w nr 2/2019 „MPS SAD” – redaktor naczelny Monika Strużyk.

HORTICO – Ogrodnicze nowości 2019. FILM

Paweł Kolasa z firmy HORTICO mówi o m.in. o skoncentrowanej saletrze wapniowej Solar, do sporządzania pożywek nawozowych w uprawie warzyw pod osłonami. Zapraszamy do obejrzenia filmu.

Wywiad z Łukaszem Drużkowskim z firmy Redpack.

Wywiad z Łukaszem Drużkowskim z firmy Redpack.

Fruit Logistica: innowacje jeszcze inaczej

Fruit Logistica przyzwyczaiła swoich uczestników i fanów do corocznej edycji specjalnej nagrody za nowatorstwo – Fruit Logistica Innovation Award. Pod koniec ostatniego dnia targów jury ogłasza werdykt podejmowany po podliczeniu głosów publiczności oddanych na którąś z dziesięciu zakwalifikowanych propozycji. W tym roku pierwszy raz organizatory zaproponowali gościom Targów jeszcze inna atrakcję – w jednej hali zebrano najciekawsze start-upy, a ostatni dzień targów ogłoszono jako Start-up Day.

Dopłaty do paliwa rolniczego w 2019 r.

Każdy rolnik, który chce odzyskać część pieniędzy wydanych na olej napędowy używany do produkcji rolnej powinien zbierać faktury VAT, oraz w terminie od 1 lutego 2019 r. do 28 lutego 2019 r. złożyć odpowiedni wniosek do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, w zależności od miejsca położenia gruntów rolnych wraz z fakturami VAT (lub ich kopiami) stanowiącymi dowód zakupu oleju napędowego w okresie od 1 sierpnia 2018 r. do 31 stycznia 2019 r.

Spray obniży potrzeby wodne i podniesie odporność roślin

Hiszpańscy naukowcy prześledzili mechanizm regulacji otwierania i zamykania aparatów szparkowych u roślin i opracowali środek, za któregom pomocą są w stanie ten mechanizm regulować bez szkody dla rośliny, a nawet z korzyścią dla jej gospodarki wodnej i odporności na choroby.

Robert Binkiewicz – Agrosimex – Pokaz zimowego cięcia grusz

Pokaz cięcia grusz uwzględniający specyfikę uprawy różnych odmian. Poprawnie wykonane cięcie zimowe to pierwszy krok w budowie plonu wysokiej jakości i łatwiejsza wala ze szkodnikami. Te i inne aspekty zimowego cięcia grusz omawia Robert Binkiewicz.

Komunikat PROCAM z 22 stycznia 2019

Krzysztof Gasparski z firmy PROCAM zaprasza na 28 Spotkanie Sadownicze Sandomierz, które odbędzie się w dniach 30-31.01.2019.

Pokaz zimowego cięcia jabłoni – Robert Binkiewicz – Agrosimex

Robert Binkiewicz omawia zasady cięcia różnych odmian jabłoni w zależności od ich wieku.

Warzywa – 1/2019 – o czym dowiemy się w najnowszym numerze?

Początek roku dla producentów warzyw wiąże się z czasem podejmowania wielu ważnych decyzji uprawowych związanych z planowaniem upraw w kolejnym sezonie wegetacyjnym. Dotyczą one nie tylko uprawianych gatunków, ale również wyboru stanowiska do ich uprawy – redaktor naczelny Aleksandra Andrzejwska.

Ostatnie artykuły

Nowy fungicyd w ochronie jabłoni i gruszy

Rynek fungicydów wzbogacił się o kolejny środek - Luna Care 71,6 WG. Powiększył on „rodzinę” Luna®. Bazuje na dwóch substancjach czynnych: fluopyramie i fosetylu glinu.

Marchwiowy weekend na Śląsku Cieszyńskim

W miniony weekend (14-15 września) odbyło się Sympozjum Marchwiowe, zorganizowane przez firmę Bejo Zaden, współorganizatorami wydarzenia były firmy Yara Poland i Basf.

Wzrost eksportu marokańskich pomidorów do UE

Od października 2018 r. do maja roku bieżącego Maroko wyeksportowało 426,07 tys. ton pomidorów. To o 10% więcej, niż w poprzednim sezonie.