765x100_Trooj_aukcja

Wywiad z Łukaszem Drużkowskim z firmy Redpack.

Wywiad z Łukaszem Drużkowskim z firmy Redpack.

Fruit Logistica: innowacje jeszcze inaczej

Fruit Logistica przyzwyczaiła swoich uczestników i fanów do corocznej edycji specjalnej nagrody za nowatorstwo – Fruit Logistica Innovation Award. Pod koniec ostatniego dnia targów jury ogłasza werdykt podejmowany po podliczeniu głosów publiczności oddanych na którąś z dziesięciu zakwalifikowanych propozycji. W tym roku pierwszy raz organizatory zaproponowali gościom Targów jeszcze inna atrakcję – w jednej hali zebrano najciekawsze start-upy, a ostatni dzień targów ogłoszono jako Start-up Day.

Dopłaty do paliwa rolniczego w 2019 r.

Każdy rolnik, który chce odzyskać część pieniędzy wydanych na olej napędowy używany do produkcji rolnej powinien zbierać faktury VAT, oraz w terminie od 1 lutego 2019 r. do 28 lutego 2019 r. złożyć odpowiedni wniosek do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, w zależności od miejsca położenia gruntów rolnych wraz z fakturami VAT (lub ich kopiami) stanowiącymi dowód zakupu oleju napędowego w okresie od 1 sierpnia 2018 r. do 31 stycznia 2019 r.

Spray obniży potrzeby wodne i podniesie odporność roślin

Hiszpańscy naukowcy prześledzili mechanizm regulacji otwierania i zamykania aparatów szparkowych u roślin i opracowali środek, za któregom pomocą są w stanie ten mechanizm regulować bez szkody dla rośliny, a nawet z korzyścią dla jej gospodarki wodnej i odporności na choroby.

Robert Binkiewicz – Agrosimex – Pokaz zimowego cięcia grusz

Pokaz cięcia grusz uwzględniający specyfikę uprawy różnych odmian. Poprawnie wykonane cięcie zimowe to pierwszy krok w budowie plonu wysokiej jakości i łatwiejsza wala ze szkodnikami. Te i inne aspekty zimowego cięcia grusz omawia Robert Binkiewicz.

Komunikat PROCAM z 22 stycznia 2019

Krzysztof Gasparski z firmy PROCAM zaprasza na 28 Spotkanie Sadownicze Sandomierz, które odbędzie się w dniach 30-31.01.2019.

Pokaz zimowego cięcia jabłoni – Robert Binkiewicz – Agrosimex

Robert Binkiewicz omawia zasady cięcia różnych odmian jabłoni w zależności od ich wieku.

Warzywa – 1/2019 – o czym dowiemy się w najnowszym numerze?

Początek roku dla producentów warzyw wiąże się z czasem podejmowania wielu ważnych decyzji uprawowych związanych z planowaniem upraw w kolejnym sezonie wegetacyjnym. Dotyczą one nie tylko uprawianych gatunków, ale również wyboru stanowiska do ich uprawy – redaktor naczelny Aleksandra Andrzejwska.

Viproom Timac Agro dla producentów owoców jagodowych, cz. I

8 listopada w miejscowości Nowe Radzikowo odbyła się już czwarta edycja Timac Agro Viproom - spotkania profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Głównymi tematami były nowości w ofercie Timac Agro Polska, wpływ biostymulatorów na jakość owoców jagodowych, skuteczność odżywiania truskawki z wykorzystaniem produktów z biostymulacją, a także omówienie doświadczeń prowadzonych na plantacjach malin i truskawki.

Laser powie, jak szybko rosną drzewa

Zespół prof. Jarosława Sochy z Wydziału Leśnego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opracował nowatorską metodę modelowania wzrostu drzew, do której naukowcy wykorzystali wyniki lotniczego skanowania laserowego.

Ostatnie artykuły

Tranzyt kolejowy i drogowy przez Rosję – dozwolony

Rosja zezwoliła na tranzyt kolejowy i drogowy (ciężarowy) produktów pochodzenia roślinnego objętych embargiem wprowadzonym w sierpniu 2014 roku.

Rzemieślnicze lody jagodowe

Smakiem czerwca polska truskawka. Przebojem wchodzi malina. Plantatorzy owoców jagodowych promują lodowych rzemieślników. To branża, która w Polsce w ostatnich latach kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.

Warzywa i owoce – na szczęście

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Celem III już edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.