Hodowcy odmiany ‘Ligol Red’ uhonorowani

W uznaniu dla wybitnych osiągnięć we wdrażaniu wyników badań naukowych do praktyki rolniczej, przynoszących wymierne efekty ekonomiczne i społeczne, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2020 roku przyznał nagrodę oraz wyróżnienia czterem zespołom autorskim z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego.

Polityka handlowa a emisja dwutlenku węgla w rolnictwie

Przyszłość rolników zajmujących się produkcją roślinną będzie zależeć od mechanizmu dostosowania cen z uwzględnieniem emisji dwutlenku węgla (w realnych granicach) – uważa Christiane Lambert, przewodnicząca Copa.

Wypalanie traw grozi nie tylko utratą dopłat!

Z nastaniem przedwiośnia rośnie zagrożenie pożarowe związane z wypalaniem traw. Warto przypomnieć, że proceder ten jest niezgodny z prawem i grożą za niego surowe sankcje karne oraz cofnięcie dopłat wypłacanych przez ARiMR.

Jak radzić sobie z suszą? Wypróbuj hydrożel ogrodniczy

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Długotrwałe okresy bez deszczu oraz bardzo wysoka temperatura mogą prowadzić do suszy. Ta z kolei może być szczególnie niebezpieczna dla roślin, powodując intensywny stres lub nawet ich zamieranie. Doraźne sposoby radzenia sobie z suszą często są restrykcjonowane, na szczęście możemy skutecznie zapobiec niedoborom wody u naszych podopiecznych. Zacznijmy jednak od podstaw.

Najnowsze odmiany kapusty

Do rejestru roślin uprawnych w 2021 roku zostały przyjęte dwie odmiany kapusty głowiastej białej wyhodowane w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach przez dr. Piotra Kamińskiego. Są to MAŁGOSIA F1 i MICHALINA F1.

Morela o atrakcyjnych owocach do krajowych sadów

Warunki klimatyczne są głównym czynnikiem ograniczającym uprawę moreli w Polsce. Hodowla prowadzona w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach jest nastawiona na uzyskanie odmian, które będą wytrzymałe na niską temperaturę zimą, czyli będą tym samym niezawodne w owocowaniu w warunkach klimatycznych Polski.

Jabłka o czerwonym miąższu ‘Trinity’: idealne do przetwórstwa!

Wciąż mało popularne w Polsce jabłka o miąższu zabarwionym na czerwono są doskonałym surowcem do przetwórstwa. Ich miąższ ma dużo wyższą niż w przypadku jabłek o miąższu jasnym zawartość antocyjanów, pektyn i związków fenolowych.

Przetwórstwo owoców i warzyw w jednym obiekcie

Jeden obiekt, wiele możliwości - tak można podsumować inwestycję Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych* (CPPO). Obiekt ma być otwarty już jesienią br. Oferta CPPO będzie skierowana przede wszystkim do podmiotów gospodarczych, a także do sektora publicznego, w tym uczelni wyższych i instytutów naukowych. Instytut w ten sposób chce podążać za potrzebami związanymi ze zwiększonym zapotrzebowaniem na przetwory owocowe, warzywne i warzywno-owocowe, w tym soki przecierowe, smoothie czy susze. Rośnie liczba podmiotów zainteresowanych wdrażaniem systemów ich produkcji w kraju i zagranicą.

Sztuczna inteligencja w rolnictwie

Ogólna wartość sztucznej inteligencji na rynku rolniczym będzie wzrastać z szacowanego 1 mld dolarów w 2020 r. do 4 mld dolarów do 2026 r., co oznacza że sektor sztucznej inteligencji w rolnictwie będzie zwiększał się o 25% rocznie między 2020 a 2026 r. Nie należy również zastanawiać się nad zainteresowaniem rolników technologią.

Uwaga! Koniec naboru już jutro

Tylko do 28 stycznia można składać wnioski na dofinansowanie inwestycji chroniących przed suszą - przypomina ARiMR.