Ursus na targach rolniczych w Hanowerze

Ursus SA po raz pierwszy wziął udział w największej na świecie imprezie targowej odbywającej się w dniach 8-14 listopada w Hannoverze. Zaprezentowane ciągniki i maszyny rolnicze cieszyły się ogromnym uznaniem zwiedzających. Największe zainteresowanie wzbudzały ciągniki nowej  serii  „Ursus C”, która została bardzo ciepło przyjęta przez światową publiczność. Szczególną uwagę przykuwało najnowsze dziecko Ursusa, ciągnik o mocy 250 KM.
 

Zamgławianie obiektów przechowalniczych a przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw to proces, podczas którego może dojść do znacznych strat w ilości i jakości magazynowanego towaru. W dziedzinie tej nieustannie poszukuje się rozwiązań, które mogłyby ograniczyć ubytki warzyw podczas składowania. Firmy oferują coraz nowocześniejszy sprzęt, którym można utrzymać w obiektach optymalną temperaturę, wilgotność czy skład gazowy powietrza. W tym roku dodatkowym narzędziem prawnie dopuszczonym do stosowania podczas przechowywania niektórych warzyw jest zamgławianie obiektów przechowalniczych preparatem zawierającym oospory grzyba Pythium oligandrum.

Podczas cięcia drzew…

…niezbędny jest odpowiedni sprzęt ułatwiający pracę na wysokości, np. platformy (samobieżne lub zaczepiane), i dobry sekator lub piłka. Coraz częściej sadownicy wykorzystują narzędzia wyposażone w dodatkowe zasilanie (urządzenia elektryczne bądź pneumatyczne), dzięki którym praca wykonywana jest nie dość, że szybciej, to przy dużo niższym obciążeniu fizycznym pracownika, niż gdy korzysta on z przyborów wprawianych w ruch wyłącznie siłą mięśni.

Efektywne nawożenie i nawadnianie papryki

Prawidłowe nawadnianie i nawożenie to jedne z jeszcze niedocenionych zagadnień w uprawie papryki pod osłonami. Dążenie do zoptymalizowania nawożenia jest decydującym czynnikiem obniżenia kosztów przy uzyskaniu plonu wysokiej jakości.

Opryskiwacze o oszczędnym wydatku cieczy roboczej

Zastosowane rozwiązania w opryskiwaczach polowych Danfoil – głównie opatentowany atomizer Eurofoil® – pozwala na skuteczną ochronę roślin przy zużyciu wody na poziomie 30–50 l/ha.

Pielęgnacja sadu jesienią

Dbałość o uprawy sadownicze dotyczy także jesieni – musimy bowiem pamiętać, że w roku nie ma mniej ważnych od pozostałych okresów gorliwej, gruntownej i skrupulatnej pielęgnacji drzew owocowych. Wiosną regenerujemy rośliny i walczymy z głównym atakiem chorób, latem poprawiamy parametry owoców pod względem wielkości i jędrności, natomiast jesienią musimy zadbać, aby zbudowanego potencjału produkcyjnego nie zmarnować i aby właściwie przygotować rośliny do zimowania oraz kolejnych sezonów.

Kiszenie kapusty (charsznickiej)

Region Charsznicy jest jednym z największych zagłębi kapuścianych w Polsce. Warzywo to jest nie tylko „kołem napędowym charsznickiej gospodarki”, ale także doskonałym elementem promocji gminy, na której terenie działa ok. 150 przetwórni specjalizujących się w kiszeniu kapusty. Pod koniec sierpnia odwiedziłam jedno z gospodarstw, by poznać praktykowaną w nim technologię kiszenia tego warzywa.

Dzień otwarty w firmie Haygrove

W sobotę 24 października firma Haygrove zorganizowała Dzień otwarty w siedzibie firmy w Nowej Wsi Książęcej koło Kępna.

Liofilizowane produkty z owoców

Podczas światowej wystawy Expo 2015 w pawilonie Polski nowatorskie produkty prezentowała firma Lyofood z Kielc. Jak informowała Laura Godek, dyrektor zarządzająca, misją firmy jest utrwalanie świeżych, starannie wybranych warzyw i owoców z pomocą nowoczesnej technologii. W ofercie Lyofood posiada liofilizowane gotowe posiłki obiadowe, a także owoce i warzywa w jakości ekologicznej i konwencjonalnej. Liofilizacja daje możliwość zagospodarowania owoców miękkich: malin, truskawek i jagód borówki wysokiej.

Konieczność wapnowania gleby

Z danych literaturowych wynika, że ponad 60% gleb w Polsce jest kwaśnych lub bardzo kwaśnych. W kategorii gleb lekko kwaśnych mieści się dodatkowe 25%. Dlatego też większość z nich wymaga zabiegów podnoszących ich odczyn do poziomu określonego przez wymagania uprawianych gatunków. Gleby w naszych największych regionach sadowniczych należą niestety do gleb silnie zakwaszonych. Jest nie najlepiej, a może być jeszcze gorzej – odczyn gleby jest bowiem jednym z warunków jej żyzności. Proces zakwaszania się gleb jest zjawiskiem naturalnym i niestety w naszej strefie klimatycznej również nieuchronnym.