765x100_Trooj_aukcja

Mikroelementy w nawożeniu warzyw

Podział pierwiastków niezbędnych do życia roślin na makro- i mikroskładniki ma charakter umowny. Głównym jego kryterium jest zawartość ilościowa danego pierwiastka w roślinie. Na przykład, zawartość azotu w liściach pomidora wynosi 3–4% s.m., czyli 30 000–40 000 mg/kg s.m., a żelaza 50–100 mg/kg s.m., co w procentach równa się 0,005–0,01%. Bor, mangan, miedź, molibden, cynk i żelazo zaliczane są do mikroelementów, czyli niezbędnych w żywieniu roślin składników pokarmowych, na które ilościowe zapotrzebowanie jest niewielkie. Niedobór jakiegokolwiek z nich jest jednak czynnikiem tak samo ograniczającym plonowanie, jak niedobór makroskładnika. Z drugiej strony, jeżeli niektóre mikroskładniki występują w zbyt wysokim stężeniu w glebie lub podłożu, mogą być toksyczne dla roślin. Do najczęściej spotykanych zatruć roślin dochodzi z powodu nadmiaru manganu i boru, rzadziej cynku lub miedzi. Stąd wskazana jest ostrożność przy ustalaniu dawek nawozów mikroelementowych.

Ciekawe rozwiązania techniczne

W asortymencie upraw znajdujących się w gospodarstwie Violetty i Ryszarda Turskich ze Rzgowa koło Łodzi znajdują się rośliny doniczkowe, byliny, a także chryzantemy (w tym ukorzenione sadzonki produkowane na zamówienie). Rośliny doniczkowe (produkt finalny) sprzedawane są w kraju i za granicą za pośrednictwem grupy Kwiaty Polskie, której prezesem jest pan Ryszard (czyt. też HO 3/2006). W szklarniach znajduje się wiele interesujących rozwiązań technicznych, które usprawniają pracę i zwiększają jej efektywność.

Systemy nawodnieniowe w sadach

Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego w Warce w styczniu tego roku zorganizował dla sadowników z rejonu grójecko-wareckiego szkolenie dotyczące nawadniania upraw ogrodniczych. Program spotkania obejmował m.in.: nowoczesne systemy nawadniające, technikę filtracji wody, wykorzystanie źródeł wody.

Kryteria doboru siewników

Wysokie ceny nasion warzyw i roślin ozdobnych, zwłaszcza dobrych i wartościowych odmian powodują, że planując ich uprawę warto pomyśleć o doborze odpowiednich siewników. Im precyzyjniejsze będzie to urządzenie, tym większe są szanse na uzyskanie lepszych i bardziej wyrównanych wschodów, a tym samym niższe będą nakłady ponoszone na rozpoczęcie uprawy. Nasiona warzyw sieje się różnymi sposobami, dlatego nie można wskazać siewnika uniwersalnego, jego wybór będzie uzależniony od rozmiarów nasion, sposobu uprawy i wielkości gospodarstwa.

Strategia nawożenia roślin w szkółce. Nawożenie szkółek gruntowych i pojemnikowych

O nawożeniu szkółek pisaliśmy szczegółowo w dodatku zamieszczonym w "Szkółkarstwie" 4/2004. Autor poniższego artykułu omówił też dokładnie fertygację upraw szkółkarskich ("Szk." 4 i 5/2005). W poprzednim numerze (3/2006) powrócił do ważnego tematu nawożenia, przedstawiając ogólne wiadomości na ten temat. Poniżej kolejna porcja informacji (red.).

Drewno z sadu na opał

Trudności energetyczne świata będą się pogłębiały i nic nie wskazuje na dalszą możliwość beztroskiego pozyskiwania energii ze źródeł konwencjonalnych. Przewiduje się, że ropy naftowej wystarczy jeszcze na 40–50 lat, gazu na 70–80, a węgla na 250 lat. Nawet jeśli przedstawione prognozy są zbyt pesymistyczne, i dzięki nowym poszukiwaniom zasoby paliw kopalnych okażą się nieco większe, to i tak ulegną one wyczerpaniu. Ponadto spalanie tradycyjnych nośników energii jest jedną z przyczyn nieodwracalnych zmian klimatu.

Ostatnie artykuły

Tranzyt kolejowy i drogowy przez Rosję – dozwolony

Rosja zezwoliła na tranzyt kolejowy i drogowy (ciężarowy) produktów pochodzenia roślinnego objętych embargiem wprowadzonym w sierpniu 2014 roku.

Rzemieślnicze lody jagodowe

Smakiem czerwca polska truskawka. Przebojem wchodzi malina. Plantatorzy owoców jagodowych promują lodowych rzemieślników. To branża, która w Polsce w ostatnich latach kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.

Warzywa i owoce – na szczęście

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Celem III już edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.