Mechanizacja zbioru wiśni

W ostatnich latach w Polsce systematycznie zmniejsza się areał uprawy wiśni. Można przypuszczać, że główną przyczyną są niskie ceny skupu owoców. Głównym etapem produkcji umożliwiającym uzyskanie jakichkolwiek oszczędności jest zbiór owoców. Poprzez zmechanizowanie tej czynności sadownik uniezależnia się w dużym stopniu od pracowników najemnych i kosztów związanych z ich zatrudnianiem oraz znacząco ogranicza uciążliwość pracy. Dlatego, w czasie prosperity, warto może zastanowić się nad zakupem maszyn przeznaczonych do usprawnienia zbioru.

Mikroelementy o makroznaczeniu

Prawidłowy wzrost, rozwój i plonowanie roślin zależą od harmonijnego przebiegu procesów biochemicznych, jakie w nich zachodzą. Czynnikami limitującymi przebieg tych procesów i jednocześnie wpływającymi negatywnie na wielkość i jakość plonu mogą być niedobory składników pokarmowych, w tym mikroelementów.

Nawożenie – nowe strefy ochronne wód

Do publikacji zostało już skierowane rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie minimalnych norm. Zmiany polegają na wprowadzeniu do norm dobrej kultury rolnej zgodnej z ochroną środowiska, normy dotyczącej utrzymania stref buforowych wzdłuż cieków wodnych.

Problemy w nawożeniu jabłoni i gruszy

Podczas III Międzynarodowej Konferencji Nawożeniowej, którą zorganizowały Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka oraz Fruit Akademia, przedstawiono wiele ciekawych doniesień, m.in. na temat problemów w nawożeniu jabłoni i gruszy.

Fertygacja truskawki

Wiele plantacji truskawek w Polsce prowadzonych jest w tradycyjny sposób, w którym składniki pokarmowe dostarczane są przede wszystkim przed sadzeniem roślin oraz pogłównie – posypowo. Jednak chcąc uzyskać wysokie plony owoców dobrej jakości należy sadzić nowe odmiany, które do prawidłowego wzrostu wymagają zapewnienia komfortowych warunków uprawy. Jednym z nich jest dostarczenie optymalnej ilości składników pokarmowych do aktywnej strefy systemu korzeniowego roślin, czyli zastosowanie fertygacji.

Sadzarka do pora

Por na rynek warzyw świeżych najczęściej sadzony jest ręcznie w dołki, ponieważ ta metoda uprawy zapewnia uzyskanie łodyg rzekomych z długą częścią wybieloną.

Żywienie ogórka

Na jakość i wielkość plonu ogórka wpływają wszystkie elementy uprawy począwszy od wysiewu nasion aż do zakończenia zbiorów. Jednym z ważniejszych czynników decydujących o sukcesie w produkcji ogórka jest odpowiednie nawożenie.

Nawożenie warzyw w Błoniu i w Długim

Producenci warzyw coraz częściej poszukują specjalistycznych nawozów, które pozwalają nie tylko zwiększyć efektywność i wydajność produkcji, ale wpływają również na inne ważne cechy, np. zawartość azotanów w korzeniach marchwi czy wczesność wybarwiania się owoców papryki.

Czereśnie schładzane w sadzie

Głównym rejonem uprawy czereśni w Izraelu są Wzgórza Golan. W okresie zbiorów czereśni temperatura powietrza wynosi tam około 28 stopni Celsjusza, a jego wilgotność 35%. Dotychczas owoce czereśni zbierane w plastikowe skrzyneczki były ustawiane na paletach, które w ciągu pół godziny były odtransportowywane do chłodni. Tam spryskiwane zimną wodą owoce schładzano do +5 stopni Celsjusza.

Sieci przeciwgradowe – dobra inwestycja

Co roku na skutek opadów gradu dochodzi do znacznych strat w uprawach sadowniczych. Grad uszkadza nie tylko owoce, lecz może także spowodować poważne uszkodzenia drzew, szczególnie młodych. Obecnie – zwłaszcza w rejonach, gdzie opady gradu wstępują dość często – sadownicy decydują się na zamontowanie w sadzie sieci przeciwgradowych.