PIORiN radzi: nie przywoźmy bulw ziemniaka spoza Europy

W raport nr 5 dotyczącym nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski PIORiN pisze m.in. o wirusach stwierdzonych w ziemniakach z Peru przewożonych w bagażu pasażera, podróżującego do Holandii.

IUNG: wciąż mamy suszę

W dziesiątym okresie raportowania tj. od 21 czerwca do 20 sierpnia, stwierdzamy wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski - napisał Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w komunikacie.

Wtyk straszyk – czy będzie kolejnym szkodnikiem upraw w Polsce?

Wtyk straszyk (Coreus marginatus L.) jest owadem coraz powszechniej spotykanym w uprawach roślin w Polsce. O tym czy dany fitofag (roślinożerca) stanie się szkodnikiem decyduje wiele czynników, a zwłaszcza liczebność populacji na danym terenie i uszkodzenia roślin, wpływające na poziom bezpośrednich i pośrednich strat. W dobie obserwowanych zmian klimatycznych, nie jest wykluczone, że wtyk straszyk dołączy do listy szkodników roślin użytkowych w Polsce, tym bardziej, że są już pierwsze przesłanki wskazujące, że wzrasta jego liczebność i lokalnie może już uszkadzać niektóre rośliny uprawne.

Nowe MRL dla fosetylu i jego pokrewnych

6 czerwca 2018 r. UE opublikowała rozporządzenie określające maksymalne poziomy pozostałości (MRL/NPD) dla fosetylu-al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażone jako fosetyl) na orzechach drzewnych. Nowe NDP są ustalone na poziomie 500 ppm i weszły w życie  26 czerwca 2018 r. Dla gatunków, dla których nie podano nowych poziomów MRL  ich poziom tymczasowy - 75 ppm - powróci do 2 ppm z dniem 1 marca 2019 r.

Uwaga – nowe zagrożenie! Urazek niszczy owoce i warzywa

Od połowy lipca z wielu regionów kraju docierają do mnie sygnały o licznym wystąpieniu dziwnego chrząszcza na różnych uprawach, począwszy od drzew owocowych, przez krzewy jagodowe, a na warzywnych skończywszy. Uszkodzenia są zgłaszane zarówno przez profesjonalnych producentów dostarczających produkt na rynek i do przetwórni, jak również działkowiczów, właścicieli przydomowych ogrodów i sadów. Z rozpoznaniem szkodnika nie mają problemów rolnicy uprawiający kukurydzę. Od nich też spływają zawiadomienia o bardzo licznej w tym roku populacji urazka kukurydzianego (Glischrochilus quadrisignatus Say), bo to właśnie on zaskakuje producentów owoców i warzyw.

Pracują nad modyfikacją polskich nasion

Według prognoz demograficznych ONZ do połowy tego stulecia rolnictwo będzie musiało wykarmić już około 10 miliardów ludzi. Dlatego biotechnologia poszukuje takich nasion i odmian, które byłyby bardziej odporne na suszę i zmiany klimatyczne niż obecnie występujące.

BASF finalizuje kupno aktywów od firmy Bayer

Firma BASF sfinalizowała nabycie szeregu aktywów od firmy Bayer. Transakcja stanowi strategiczne uzupełnienie działalności firmy w zakresie ochrony roślin, biotechnologii i rozwiązań „digital farming” oraz oznacza jej wejście do sektora nasion i herbicydów nieselektywnych - poinformował BASF w komunikacie.

Raport EFSA: polska żywność jest zdrowa i bezpieczna

97% próbek żywności w Polsce było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ich ilości – takie wnioski płyną z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Pozostałości środków ochrony roślin w żywności

Temat zawarty w tytule staje się z dnia na dzień modniejszy. Coraz większa pula konsumentów o tym mówi i domaga się żywności – zgoła całkowicie bez pozostałości obcych substancji. Właśnie „obcych substancji”. Bo trzeba podkreślić, że wyprodukowanie żywności bez pozostałości obcych substancji jest po prostu niemożliwe. Jeśli tych pozostałości nie będą stanowiły środki ochrony roślin, to w żywności znajdą się substancje bardzo szkodliwe – w formie metabolitów patogenów, które czasami bywają śmiertelnie groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt spożywających takie rośliny lub ich produkty.

Produkcja jabłek – konwencjonalna, na 3, 4 i 0 pozostałości

W tym roku wyprodukujemy 4 mln ton jabłek, a może nawet przekroczymy tę wartość. Jest to ilość znacznie przewyższająca polskie zapotrzebowanie. Dlatego też z pewnością liczyć się należy z wygórowanymi standardami nabywców, bo będą mieli w czym wybierać. Postawią na owoce najwyższej jakości organoleptycznej i biologicznej. Gwarancji zadowalających cen nie dają, ale przynajmniej kupią surowiec. Jak więc pokonać potężną konkurencję? Wskazówek udzielali przedstawiciele i doradcy firmy Agrosimex na spotkaniu, które zorganizowali w Golianach 25 lipca.