Komunikat (9. z 7.04.2015) – ochrona

Poniższe zalecenia opracowane przez Adama Furę obejmują fazy od mysiego ucha do zielonego pąka włącznie.

Przędziorki – strategia ochrony

Przędziorki to groźne szkodniki roślin, które od wielu lat dokonują znacznych szkódw sadach i na plantacjach jagodowych. W sadach jabłoniowych najliczniej występują przędziorki owocowiec i chmielowiec. Chętnie zasiedlają sady zadbane, dobrze prowadzone i nadmiernie nawożone. Liczebność tych szkodników w bardzo dużym stopniu zależy od ich obecności i warunków pogodowych w poprzednim sezonie.

Syngenta na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa

Bezpieczeństwo żywności to główny temat tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, obchodzonego dzisiaj, 7 kwietnia, z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Syngenta – jeden z liderów rozwiązań dla rolnictwa – zobowiązała się do podniesienia bezpieczeństwa zapewniając profesjonalne szkolenia milionom rolników na całym świecie. W ciągu jednego roku firma przeszkoliła już 4,7 mln osób, głównie właścicieli niewielkich gospodarstw.

Warsztaty z integrowanej ochrony pomidora szklarniowego

31 marca w Łaszkowie k. Kalisza w Wielkopolsce firma Syngenta zorganizowała warsztaty dla producentów pomidorów szklarniowych. Wojciech Juńczyk reprezentujący ten koncern informował, że w tym sezonie ze względu na łagodną zimę wielu producentów wcześnie rozpoczęło produkcję pomidora w szklarniach, jednak ze względu duży deficyt światła, jaki występował w drugiej połowie grudnia i na początku stycznia, rośliny miały trudny start.

Dlaczego Mospilan® 20 SP jest nietoksyczny dla pszczół, a toksyczny dla szkodliwych gatunków owadów?

Pytanie, co dzieje się z molekułą syntetycznego insektycydu wprowadzonego do organizmu owada lub do środowiska przyrodniczego, jest kluczowe w dobie prowadzenia integrowanych programów ochrony roślin. Wiąże się ono z wieloma aspektami, głównie toksykologicznym i środowiskowym. Jednym z głównych wymogów stawianych nowoczesnym insektycydom jest bowiem bezpieczeństwo owadów zapylających, a głównie pszczoły miodnej. Dlaczego Mospilan® 20 SP jest wyjątkowo toksyczny dla stonki ziemniaczanej, słodyszka rzepakowego, chrabąszczy, mszyc i wielu innych gatunków szkodników, natomiast dla pszczoły miodnej nie? Badania naukowe i obecna wiedza na temat zdolności owadów do detoksykacji insektycydów i powiązań budowy molekularnej toksyn z możliwością jej metabolizmu nie dają pełnej odpowiedzi na to pytanie. Warto jednak przyjrzeć się niektórym aspektom tego ciekawego zjawiska.

Koniec z mączniakiem w sadzie

Sprawca mączniaka jabłoni, grzyb P. leucotricha, zimuje w postaci grzybni, zarówno na pąkach liściowych, jak i kwiatowych, pomiędzy łuskami i zawiązkami. Silne mrozy i temperatura poniżej −25°C niszczą zakażone pąki wraz z grzybnią. Jednak ciepła jesień, a także łagodna zima i ciepłe przedwiośnie, a takie warunki pogodowe mają miejsce − predysponują do nasilenia choroby. Warto więc już od wczesnej wiosny zadbać o zdrowie drzew, a tym samym wysoki, dobrej jakości plon.

Na Podkarpaciu pszczoły opuszczają ule; są w słabej kondycji

Na Podkarpaciu zdecydowana większość pszczół opuszcza ule. Podczas tegorocznej zimy wyginęło 10-15 proc. rodzin pszczelich. - Pszczoły są w słabej kondycji – powiedział prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Roman Bartoń.

Miodówki sadów jabłoniowych i gruszowych

Występowanie miodówek w polskich sadach jabłoniowych i gruszowych kojarzone jest najczęściej z dwoma gatunkami – miodówką jabłoniową i miodówką gruszową plamistą. Jest ich jednak znacznie więcej, bo na jabłoniach zarejestrowano – 4, a na gruszach – 3 gatunki tych szkodników. Ich biologia oraz szkodliwość jest różna i warto o tym wiedzieć nieco więcej.

Ochrona warzyw w 2015 r. – fungicydy, zoocydy, regulatory wzrostu

W ostatnim kwartale ubiegłego roku przybyło sporo nowych fungicydów i zoocydów, niestety w przeważającej większości ich składnikami są substancje czynne powszechnie używane przez polskich ogrodników zajmujących się produkcją warzyw. Wiele zmian zaszło także w treściach etykiet środków ochrony roślin, znanych i wykorzystywanych od lat. W telegraficznym skrócie przedstawiam najistotniejsze różnice między ubiegłorocznym programem ochrony warzyw a obecnymi możliwościami zwalczania chorób i szkodników.

Jak skutecznie walczyć z barszczem Sosnowskiego

Barszcz Sosnowskiego jest gatunkiem występującym w szerokim spektrum siedliskowym,  preferującym dobrze nasłonecznione wilgotne rejony wzdłuż rzek i strumieni, miejsca ruderalne, a także użytki zielone.  Mniejsze zagrożenie stanowi dla pól uprawnych i ogrodów pod warunkiem, że prowadzone są tam regularne zabiegi uprawowe. Szacunkowy obszar występowania tej rośliny w Polsce wynosi około 3 tys. ha, co roku zwiększa się o 100-200 hektarów, w województwie małopolskim 140 ha. Przybliżony koszt jej zwalczania w Polsce jest szacowany na 60 mln zł.