Test na gorzką plamistość podskórną

Testowanie jabłek metodą Eksteena
Przez wiele lat różne francuskie sadownicze stacje doświadczalne próbowały znaleźć metodę testowania jabłek po zbiorach, która mogłaby już na tym etapie pozwolić przewidzieć, jaki procent owoców może być porażony przez gorzką plamistość podskórną po przechowaniu. Najlepszy okazał się test nazywany „metodą Eksteena”, który może być łatwo przeprowadzony przez każdego sadownika.

Reprezentatywną próbkę 50 jabłek należy zebrać z drzew na 2 tygodnie przed planowanym terminem zbioru owoców. Następnie owoce należy zanurzyć (fot.) na 1,5 minuty w roztworze zawierającym 2 gramy etefonu na litr wody (we Francji korzystano z 1,5 litra zarejestrowanego w tym kraju preparatu PRM12 na litr wody; PRM12 zawiera 120 g etefonu w litrze). Potem jabłka pozostawia się na 10-15 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie powinny się pojawić dobrze widoczne objawy gorzkiej plamistości podskórnej na owocach.

Francuzi stwierdzili, że rezultaty testu różnią się maksymalnie do 20% od tych stwierdzanych po wyjęciu jabłek z przechowalni. Jeżeli owoce były przechowywane w zwykłej chłodni, zazwyczaj stwierdzano nieco większy odsetek porażenia niż wynikałoby to z testu. Przy korzystaniu z chłodni z kontrolowaną atmosferą – odsetek porażenia był mniejszy niż przewidywany (gdy test nie wykazał objawów, nie stwierdzano ich także po okresie przechowywania).

Dla sadowników opisywana metoda może pomóc w określeniu tego, czy owoce można będzie przechować długo czy krótko. Dodatkowo, jeśli test wykaże duże zagrożenie gorzką plamistością podskórną, jabłka można zebrać z sadu nieco wcześniej.
 
(WG) Na podstawie European Fruit Magazine 12/2009

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDobre, bo… brytyjskie
Następny artykułJest śnieg!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.