Reprezentatywną próbkę 50 jabłek należy zebrać z drzew na 2 tygodnie przed planowanym terminem zbioru owoców. Następnie owoce należy zanurzyć (fot.) na 1,5 minuty w roztworze zawierającym 2 gramy etefonu na litr wody (we Francji korzystano z 1,5 litra zarejestrowanego w tym kraju preparatu PRM12 na litr wody; PRM12 zawiera 120 g etefonu w litrze). Potem jabłka pozostawia się na 10-15 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie powinny się pojawić dobrze widoczne objawy gorzkiej plamistości podskórnej na owocach.
Francuzi stwierdzili, że rezultaty testu różnią się maksymalnie do 20% od tych stwierdzanych po wyjęciu jabłek z przechowalni. Jeżeli owoce były przechowywane w zwykłej chłodni, zazwyczaj stwierdzano nieco większy odsetek porażenia niż wynikałoby to z testu. Przy korzystaniu z chłodni z kontrolowaną atmosferą – odsetek porażenia był mniejszy niż przewidywany (gdy test nie wykazał objawów, nie stwierdzano ich także po okresie przechowywania).
Dla sadowników opisywana metoda może pomóc w określeniu tego, czy owoce można będzie przechować długo czy krótko. Dodatkowo, jeśli test wykaże duże zagrożenie gorzką plamistością podskórną, jabłka można zebrać z sadu nieco wcześniej.
(WG) Na podstawie European Fruit Magazine 12/2009