W Borach Malinowskich do ważenia gron wykorzystuje się holenderskie urządzenie CAS DTS II — jest to komputerowo sterowany układ dwóch wag elektronicznych połączonych z półkami wyposażonymi w czujniki i system sygnalizacji świetlnej (fot. 1). Do komputera wpisuje się masę, jaką mają mieć pomidory w opakowaniu oraz ustala się zakres tolerancji — dopuszczalnego przekroczenia zadanej wartości. Przy tak precyzyjnym ważeniu unika się nadmiernego przeważania owoców, co przy dużej skali produkcji może przekładać się na kilogramy, a nawet tony pomidorów.
Fot. 1. Maszyna do precyzyjnego ważenia pomidorów gronowych
Rozpoczynając pracę osoba obsługująca tę maszynę kładzie na wadze skrzynkę z pomidorami, gdy zabiera się z niej kolejne grono, komputer zapamiętuje masę każdego z nich (jest ona obliczana jako różnica masy skrzynki przed i po podniesieniu danego grona). Zważone grona różnej wielkości układa się na kolejnych stanowiskach na wspomnianych półkach, a komputer zapamiętuje masę owoców z poszczególnych stanowisk. Następnie w jednym opakowaniu umieszcza się razem pomidory, których łączna masa odpowiada żądanej wartości — do obecnie ważonego grona dobierane jest jedno spośród tych leżących na półce — odpowiednie jest wskazywane przez zapalenie się czerwonej lampki. Chociaż taki sposób ważenia wydaje się początkowo dosyć skomplikowany, Roy Oudejans — zięć Marii i Tadeusza Mularskich, zajmujący się w całej firmie technicznym zapleczem sortowni — zapewniał, że po nabraniu wprawy w obsłudze tej maszyny i przy ustaleniu odpowiedniego zakresu tolerancji, ważenie nie sprawia trudności. Łatwiej i szybciej waży się pomidory całogronowe, o owocach standardowej wielkości, niż drobnoowocowe. Wydajność pracy przy pakowaniu gron, na przykład odmiany Ever F1 w 5-kg opakowania wynosi mniej więcej 180 pięciokilogramowych skrzynek na godzinę, natomiast w przypadku pomidorów typu "cherry", takich jak Conchita F1, w ciągu godziny zważyć można najwyżej 10 zbiorczych 5-kilogramowych skrzynek, z których każda zawiera po 20 opakowań 250-gramowych.
W styczniu w gospodarstwie państwa Mularskich na początku plonowania pomidory koktajlowe pakowano właśnie po 250 g. Były one układane na plastikowych tackach, a następnie zamykane w systemie flow-pack (fot. 2, 3), w rękaw z folii z perforacją, przedłużający trwałość tych owoców nawet do kilkunastu dni.
Fot. 2. Tacki z pomidorami są pakowane w systemie flow-pack:
najpierw tacka umieszczana jest
w foliowym rękawie (a - z lewej); następnie jest on zgrzewany na końcach (b - z prawej)
Fot. 3. Pomidory przygotowane do sprzedaży
W Borach Malinowskich do ważenia gron wykorzystuje się holenderskie urządzenie CAS DTS II — jest to komputerowo sterowany układ dwóch wag elektronicznych połączonych z półkami wyposażonymi w czujniki i system sygnalizacji świetlnej (fot. 1). Do komputera wpisuje się masę, jaką mają mieć pomidory w opakowaniu oraz ustala się zakres tolerancji — dopuszczalnego przekroczenia zadanej wartości. Przy tak precyzyjnym ważeniu unika się nadmiernego przeważania owoców, co przy dużej skali produkcji może przekładać się na kilogramy, a nawet tony pomidorów.
Fot. 1. Maszyna do precyzyjnego ważenia pomidorów gronowych
Rozpoczynając pracę osoba obsługująca tę maszynę kładzie na wadze skrzynkę z pomidorami, gdy zabiera się z niej kolejne grono, komputer zapamiętuje masę każdego z nich (jest ona obliczana jako różnica masy skrzynki przed i po podniesieniu danego grona). Zważone grona różnej wielkości układa się na kolejnych stanowiskach na wspomnianych półkach, a komputer zapamiętuje masę owoców z poszczególnych stanowisk. Następnie w jednym opakowaniu umieszcza się razem pomidory, których łączna masa odpowiada żądanej wartości — do obecnie ważonego grona dobierane jest jedno spośród tych leżących na półce — odpowiednie jest wskazywane przez zapalenie się czerwonej lampki. Chociaż taki sposób ważenia wydaje się początkowo dosyć skomplikowany, Roy Oudejans — zięć Marii i Tadeusza Mularskich, zajmujący się w całej firmie technicznym zapleczem sortowni — zapewniał, że po nabraniu wprawy w obsłudze tej maszyny i przy ustaleniu odpowiedniego zakresu tolerancji, ważenie nie sprawia trudności. Łatwiej i szybciej waży się pomidory całogronowe, o owocach standardowej wielkości, niż drobnoowocowe. Wydajność pracy przy pakowaniu gron, na przykład odmiany Ever F1 w 5-kg opakowania wynosi mniej więcej 180 pięciokilogramowych skrzynek na godzinę, natomiast w przypadku pomidorów typu „cherry”, takich jak Conchita F1, w ciągu godziny zważyć można najwyżej 10 zbiorczych 5-kilogramowych skrzynek, z których każda zawiera po 20 opakowań 250-gramowych.
W styczniu w gospodarstwie państwa Mularskich na początku plonowania pomidory koktajlowe pakowano właśnie po 250 g. Były one układane na plastikowych tackach, a następnie zamykane w systemie flow-pack (fot. 2, 3), w rękaw z folii z perforacją, przedłużający trwałość tych owoców nawet do kilkunastu dni.
Fot. 2. Tacki z pomidorami są pakowane w systemie flow-pack:
najpierw tacka umieszczana jest
w foliowym rękawie (a – z lewej); następnie jest on zgrzewany na końcach (b – z prawej)
Fot. 3. Pomidory przygotowane do sprzedaży