NA POLACH CEBULI W 2004 ROKU

    Dobra koniunktura na cebulę w ostatnich latach spowodowała duże zainteresowanie uprawą tego warzywa w ostatnim roku i nadprodukcję, nie tylko w Polsce. Niestety, od dwóch lat częste są problemy z jakością i zdrowotnością dymki. Obserwujemy wzmożone zagrożenie chorobami i szkodnikami bytującymi w glebie, a jedną z przyczyn jest właśnie sadzenie zakażonej dymki.

    Do najgroźniejszych chorób grzybowych przenoszonych z dymką należą: fuzaryjne gnicie cebuli od piętki, różowienie korzeni, biała zgnilizna oraz choroby bakteryjne i nicienie.


    Fuzaryjna zgnilizna cebuli


    Jest to choroba odglebowa powodowana przez grzyby z rodzaju Fusarium, występująca najczęściej współrzędnie z różowieniem (korkowatością) korzeni cebuli wywoływanym przez grzyb Pyrenochaeta terrestris. Rozprzestrzenia się przez zakażoną dymkę i cebule wysadkowe, zakażoną glebę, rzadziej — przez nasiona. Fuzaryjna zgnilizna pojawia się głównie w rejonach monokulturowej uprawy cebuli, czosnku lub pora, a także intensywnej produkcji dymki na stanowiskach podmokłych i w zagłębieniach terenowych. Występuje zazwyczaj we wczesnej fazie wzrostu cebuli uprawianej z siewu i z zakażonej dymki, a jej objawy mogą przypominać początkowo uszkodzenia powodowane przez nicienie. U chorych roślin szczypior żółknie, a rośliny placowo zamierają. Jeżeli rośliny ulegną infekcji w późniejszej fazie wzrostu, wówczas objawy choroby — w postaci gnicia od piętki cebuli konsumpcyjnej lub dymki (fot. 1) — mogą być widoczne dopiero pod koniec okresu wegetac-
    ji lub podczas przechowywania.



    Fot. 1. Fuzaryjne gnicie cebuli od piętki



    Profilaktyka i zwalczanie. Nie należy uprawiać cebuli na dymkę oraz cebuli konsumpcyjnej rok po roku na tym samym stanowisku. Na glebach zakażonych tym patogenem wskazana jest uprawa roślin bobowatych, a zwłaszcza lucerny czy koniczyny. Zalecam koniecznie kompleksowe, przedsiewne zaprawianie nasion i cebuli dymki zgodnie z aktualnym „Programem ochrony warzyw” (Wydawnictwo Plantpress wydało go w styczniu 2005 r.).


    Biała zgnilizna cebuli


    Choroba ta w wyjątkowo dużym nasileniu wystąpiła w 2004 roku, zarówno na cebuli z siewu ozimego, z siewu wiosennego oraz na uprawianej z dymki. Chorobę można przenieść na nowe stanowiska wraz z zakażoną dymką lub cebulą wysadkową, a także wraz z cząstkami zakażonej gleby — na maszynach i narzędziach uprawowych. Sprawca, oprócz cebuli, poraża także inne rośliny cebulowe: pory, czosnek, szczypiorek i siedmiolatkę.


    Zarodniki przetrwalnikowe kiełkują wyłącznie w obecności roślin żywicielskich. Optymalna dla rozwoju choroby temperatura to 17–21°C. W temperaturze około 5°C i powyżej 25°C nie dochodzi do infekcji.


    Pierwszym objawem choroby na polu jest brak wschodów lub zgorzele siewek. W odróżnieniu od zgorzeli siewek, spowodowanych przez inne choroby glebowe, białą zgniliznę można rozpoznać po białej, obfitej grzybni wokół zamierających roślin i po kulistych sklerocjach o wielkości ziaren maku. W późniejszym okresie następuje gniazdowe zamieranie roślin, przypominające skutki żerowania nicieni lub gnicia fuzaryjnego, jednak po wyrwaniu takich roślin u ich podstawy widać obfitą białą grzybnię (fot. 2).



    Fot. 2. Biała zgnilizna cebuli



    Profilaktyka i zwalczanie. Na polach silnie zakażonych zaleca się przerwać uprawę warzyw cebulowych na okres nawet 8–10 lat. Należy uważać, aby nie zawlec tej choroby na nowe stanowiska z materiałem wysadkowym cebuli lub czosnku, zakażoną dymką oraz zakażoną glebą na narzędziach i maszynach uprawowych. W rejonach występowania tej choroby bezwzględnie zaprzestać produkcji dymki.


    Racjonalną chemiczną metodą jest przedsiewne zaprawianie nasion fungicydami Ronilan 500 SC, Sumilex 500 SC WP w dawkach 10–30 ml/kg nasion, a także środkami zawierającymi w swoim składzie karbendazym i tiuram (np. Zaprawa Funaben T).


    Na plantacjach należy sadzić wyłącznie zdrową dymkę i cebulę wysadkową, a w razie zagrożenia zaprawiać je na mokro zalecanymi środkami grzybobójczymi, zgodnie z aktualnym „Programem ochrony warzyw”. Odmiany w typie 'Wolskiej’ wykazują odporność na białą zgniliznę. Występowaniu tej choroby zapobiega stosowanie w okresie wegetacji cebuli fungicydu Amistar 250 SC.


    Bakteriozy cebuli i czosnku


    W ubiegłym sezonie wegetacyjnym już w czerwcu otrzymaliśmy kilka niepokojących sygnałów od producentów cebuli uprawianej z dymki o występowaniu bakterioz. Bakterie chorobotwórcze Erwinia carotovora, Pseudomonas gladioli pv. allicola oraz Burkholderia cepacia, a także choroby grzybowe mogą być przenoszone wraz z zakażoną dymką lub cebulą wysadkową. W zależności od rodzaju bakterii, objawy choroby mogą być następujące: miękka zgnilizna cebuli od szyjki, wodnistość i gnicie pojedynczych łusek wewnętrznych cebul (fot. 3) oraz stopniowe ich zasychanie, a także śluzowata zgnilizna z żółtym zabarwieniem wewnętrznych łusek cebuli.



    Fot. 3. Bakteryjne gnicie cebuli



    Bakterie wnikają najczęściej przez wszelkiego typu zranienia i uszkodzenia mechaniczne powstałe podczas prac pielęgnacyjnych oraz zbioru i obcinania szczypioru. Przenoszone są także przez owady, najczęściej śmietkę cebulankę (larwy i osobniki dorosłe). Do infekcji dochodzi zazwyczaj w temperaturze 4–27°C (optimum 21–26°C) i w warunkach wysokiej wilgotności powietrza w okresie wegetacji oraz przechowywania (95–100%).


    Profilaktyka i zwalczanie. Ochrona cebuli i czosnku przed bakteriozą polega głównie na profilaktyce. Zaleca się kilkuletnią przerwę w uprawie cebuli, czosnku i produkcji dymki na tym samym polu. Należy unikać stanowisk podmokłych i źle zmeliorowanych. Cebula konsumpcyjna lub dymka przed zbiorem i obcinaniem szczypioru powinna być dobrze dosuszona. Do długotrwałego przechowywania nie należy przeznaczać cebuli z grubą szyjką, równie ważne jest, aby nie obcinać szczypioru zbyt krótko u nasady cebul. Po zbiorze cebulę lub dymkę trzeba koniecznie dosuszać w możliwie krótkim czasie i w temperaturze nieprzekraczającej 30°C. Do przechowywania nadaje się tylko zdrowa, nieuszkodzona mechanicznie cebula, której należy zapewnić optymalne warunki — temperaturę 0–1°C i wilgotność względną powietrza 65–70%. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia bakteriozy, dobrze jest zapobiegawczo — przed załamaniem się szczypioru — wykonać zabieg preparatem Grevit 200 SL (1,5 l/ha) w mieszaninie z fungicydem Amistar 250 SC (0,8 l/ha). Proponuję także przeprowadzić podobny zabieg ochronny wcześniej na plantacjach dymki, zwłaszcza po gwałtownych opadach deszczu, gradobiciach i innych mechanicznych uszkodzeniach. Zabieg ten zabezpieczy cebulę nie tylko przed bakteriozami, ale także przed szarą pleśnią, alternariozą oraz ograniczy występowanie białej zgnilizny i fuzariozy cebuli i dymki.


    Niszczyk zjadliwy


    W wielu rejonach intensywnej uprawy cebuli konsumpcyjnej i dymki nastąpiło wzmożone występowanie nicieni. Należy pamiętać, że szkodnik ten bytujący w glebie atakuje ponad 300 gatunków żywicielskich — roślin uprawnych i chwastów. Należą do nich najczęściej cebula, czosnek, a także warzywa korzeniowe — seler, pietruszka.


    Na polu zasiedlonym przez niszczyka nie należy uprawiać cebuli konsumpcyjnej ani produkować dymki, a także innych roślin żywicielskich (czosnku, pietruszki, grochu i szpinaku) przez co najmniej 4 lub 5 lat. Na stanowiskach po uprawie cebuli, jeśli podejrzewamy występowanie nicieni, zaleca się uprawę kapusty lub koniczyny.


    W główne rejony towarowej produkcji cebuli z dymki, między innymi na Kujawy, wraz z zakażoną dymką zawleczono właśnie niszczyka zjadliwego, a także wiele chorób grzybowych i bakteryjnych, o których wspomniałem wcześniej.


    Aby się tego ustrzec, należy kupować dymkę z odpowiednim świadectwem zdrowotności, wolną zwłaszcza od nicieni. Apeluję do kolegów z Państwowej Inspekcji Ochrony i Nasiennictwa, aby nadzorowali produkcję dymki w tradycyjnych rejonach jej uprawy, a także wzmogli kontrolę dymki importowanej.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułZE SZKÓŁKARSKIM AKCENTEM
    Następny artykułBAYER NA NOWY SEZON

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.