O PRODUKCJI I KONSUMPCJI SZPARAGÓW

    Polski Związek Producentów Szparaga 11 kwietnia w Hotelu Rzymskim w Poznaniu zorganizował konferencję mającą na celu promocję spożycia tych warzyw. Na konferencję zaproszono przedstawicieli prasy. Wśród potraw, których mogli spróbować uczestnicy, były szparagi podawane na zimno w postaci różnorodnych sałatek, gotowane, polane roztopionym masłem, zapiekane z szynką, łososiem, cielęciną, zupy szparagowe czy szparagi w cieście naleśnikowym i francuskim.

     
    Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Andrzej Mainka zwracał uwagę,
    że organizowane od około 10 lat konferencje pozwalają na upowszechnienie konsumpcji tych warzyw w kraju

    O tradycji uprawy i wartościach odżywczych tego gatunku opowiadał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski.
    W Niemczech, które są głównym importerem polskich szparagów w okresie plonowania i zbioru tych warzyw, organizowane są wycieczki dla dzieci na plantacje, przy zakupie oferowane jest specjalne wino do potraw "szparagowych", dostępna jest także wódka ze szparagiem.
    O smaku szparagów decyduje w dużej mierze ich świeżość — po zbiorach powinny być jak najszybciej schłodzone, a w sklepach przetrzymywane w niskiej temperaturze (najlepiej przysypane lodem) i w zaciemnieniu. Niestety, w sprzedaży często znajdują się szparagi niewłaściwie przechowywane — zaschnięte, pomarszczone, które po ugotowaniu są włókniste i niesmaczne.

    Pojawiające się na rynku szparagi zielone czy fioletowe są równie smaczne, jak bielone. Ponadto te pierwsze zawierają więcej witamin, są mniej włókniste i mniej gorzkie. Warzywo to jest niskokaloryczne (18–20 kcal/100 g), zawiera także dużo witamin z grupy B, zielone szparagi — również witaminę C, błonnik, sole mineralne oraz liczne antyoksydanty i substancje aromatyczne. Ma działanie antyrakowe, odmładzające i antysklerotyczne.

    Dalszy rozwój uprawy szparagów w Polsce zależeć będzie od ich spożycia w naszym kraju. Wzrasta ono w Wielkopolsce, województwie zielonogórskim, lubuskim i zachodniopomorskim, a więc przede wszystkim w re­jonach uprawy tych warzyw. Coraz częściej spotyka się szparagi, jako przysmak podawany w czasie przyjęć komunijnych. Ważne staje się obecnie dalsze rozpropagowanie spożycia szparagów, a to możliwe będzie, jak mówił profesor Knaflewski "...gdy oferowane będą konsumentom szparagi świeże. Zależy to nie tylko od starań producentów, ale od tego, jak je traktują handlowcy".

    W Katedrze Warzywnictwa AR w Poznaniu badania nad uprawą szparagów prowadzone są już od 30 lat. Obecne prace ukierunkowane są na uzyskanie polskich "supermęs­kich" odmian, które skrzyżowane z każdą żeńską rośliną pozwalają uzyskać osobniki męskie. Uprawa roślin męskich umożliwia uzyskanie wcześniejszych i wyższych plonów, a ponadto nie dochodzi do zachwaszczania plantacji siewkami szparaga. Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej dało szansę naszym producentom na skorzystanie z funduszy europejskich na zakładanie upraw trwałych. Otwarcie granic pozwoliło na uproszczenie formalności związanych z eksportem — a za granicę jest wywożone 65% produkowanych w naszym kraju szparagów.


    Polski Związek Producentów Szparaga 11 kwietnia w Hotelu Rzymskim w Poznaniu zorganizował konferencję mającą na celu promocję spożycia tych warzyw. Na konferencję zaproszono przedstawicieli prasy. Wśród potraw, których mogli spróbować uczestnicy, były szparagi podawane na zimno w postaci różnorodnych sałatek, gotowane, polane roztopionym masłem, zapiekane z szynką, łososiem, cielęciną, zupy szparagowe czy szparagi w cieście naleśnikowym i francuskim.


     
    Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Andrzej Mainka zwracał uwagę,
    że organizowane od około 10 lat konferencje pozwalają na upowszechnienie konsumpcji tych warzyw w kraju



    O tradycji uprawy i wartościach odżywczych tego gatunku opowiadał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski.
    W Niemczech, które są głównym importerem polskich szparagów w okresie plonowania i zbioru tych warzyw, organizowane są wycieczki dla dzieci na plantacje, przy zakupie oferowane jest specjalne wino do potraw „szparagowych”, dostępna jest także wódka ze szparagiem.
    O smaku szparagów decyduje w dużej mierze ich świeżość — po zbiorach powinny być jak najszybciej schłodzone, a w sklepach przetrzymywane w niskiej temperaturze (najlepiej przysypane lodem) i w zaciemnieniu. Niestety, w sprzedaży często znajdują się szparagi niewłaściwie przechowywane — zaschnięte, pomarszczone, które po ugotowaniu są włókniste i niesmaczne.


    Pojawiające się na rynku szparagi zielone czy fioletowe są równie smaczne, jak bielone. Ponadto te pierwsze zawierają więcej witamin, są mniej włókniste i mniej gorzkie. Warzywo to jest niskokaloryczne (18–20 kcal/100 g), zawiera także dużo witamin z grupy B, zielone szparagi — również witaminę C, błonnik, sole mineralne oraz liczne antyoksydanty i substancje aromatyczne. Ma działanie antyrakowe, odmładzające i antysklerotyczne.


    Dalszy rozwój uprawy szparagów w Polsce zależeć będzie od ich spożycia w naszym kraju. Wzrasta ono w Wielkopolsce, województwie zielonogórskim, lubuskim i zachodniopomorskim, a więc przede wszystkim w re­jonach uprawy tych warzyw. Coraz częściej spotyka się szparagi, jako przysmak podawany w czasie przyjęć komunijnych. Ważne staje się obecnie dalsze rozpropagowanie spożycia szparagów, a to możliwe będzie, jak mówił profesor Knaflewski „…gdy oferowane będą konsumentom szparagi świeże. Zależy to nie tylko od starań producentów, ale od tego, jak je traktują handlowcy„.


    W Katedrze Warzywnictwa AR w Poznaniu badania nad uprawą szparagów prowadzone są już od 30 lat. Obecne prace ukierunkowane są na uzyskanie polskich „supermęs­kich” odmian, które skrzyżowane z każdą żeńską rośliną pozwalają uzyskać osobniki męskie. Uprawa roślin męskich umożliwia uzyskanie wcześniejszych i wyższych plonów, a ponadto nie dochodzi do zachwaszczania plantacji siewkami szparaga. Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej dało szansę naszym producentom na skorzystanie z funduszy europejskich na zakładanie upraw trwałych. Otwarcie granic pozwoliło na uproszczenie formalności związanych z eksportem — a za granicę jest wywożone 65% produkowanych w naszym kraju szparagów.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułWOKÓŁ PASZPORTÓW ROŚLIN
    Następny artykułNAGRODA GOSPODARCZA PREZYDENTA RP DLA „SĄDECKIEGO BARTNIKA”

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.