OWOCE Z UNIJNYM CERTYFIKATEM

    Brzoskwinie i nektaryny produkowane we włoskiej prowincji Emilia Romagna są pierwszymi owocami, którym Unia Europejska przyznała certyfikat zgodności regionalnej (Protected Geographical Indication Certificate — PGI). Dotychczas ubiegali się o niego głównie producenci serów, win i innych regionalnych przysmaków (taki certyfikat chcieliby otrzymać np. polscy wytwórcy oscypków). Począwszy od ubiegłego sezonu najlepszej jakości brzoskwinie i nektaryny oznaczone symbolem PGI, trafiły do sklepów w UE. Włoscy producenci uświadomili sobie, że zwiększanie produkcji owoców pestkowych nie przynosi już zysku. Wręcz przeciwnie, ich ceny spadają, a europejscy handlowcy wolą kupować tańsze brzoskwinie z Francji. Metodą na rozwiązanie tego problemu może więc stać się zwrócenie uwagi klientów na jakość owoców i wyróżnienie ich spośród innych pojawiających się w handlu detalicznym. Wymagania unijne dotyczą między innymi dokładnego określenia regionu geograficznego, z którego mają pochodzić brzoskwinie ze znakiem PGI. Owoce powinny tam być nie tylko produkowane, ale także sortowane, myte oraz pakowane. Dodatkowo muszą spełniać szereg innych wymagań — między innymi mieć określoną średnicę (co najmniej 17,5 cm) oraz zawartość cukrów (określono wymagany poziom w czerwcu, lipcu i sierpniu). Niezbędne jest też, aby cały proces produkcji — od posadzenia drzew w sadzie, aż po sposób prezentac-ji owoców na półkach sklepowych — odpowiadał ustaleniom wynegocjowanym w trakcie przyznawania certyfikatu. Poza tym brzoskwinie i nektaryny ze znakiem PGI nie mogą być sprzedawane przed 10 czerwca oraz po 2 września. Na podstawie Eurofruit, 6/2000

    Brzoskwinie i nektaryny produkowane we włoskiej prowincji Emilia Romagna są pierwszymi owocami, którym Unia Europejska przyznała certyfikat zgodności regionalnej (Protected Geographical Indication Certificate — PGI). Dotychczas ubiegali się o niego głównie producenci serów, win i innych regionalnych przysmaków (taki certyfikat chcieliby otrzymać np. polscy wytwórcy oscypków). Począwszy od ubiegłego sezonu najlepszej jakości brzoskwinie i nektaryny oznaczone symbolem PGI, trafiły do sklepów w UE. Włoscy producenci uświadomili sobie, że zwiększanie produkcji owoców pestkowych nie przynosi już zysku. Wręcz przeciwnie, ich ceny spadają, a europejscy handlowcy wolą kupować tańsze brzoskwinie z Francji. Metodą na rozwiązanie tego problemu może więc stać się zwrócenie uwagi klientów na jakość owoców i wyróżnienie ich spośród innych pojawiających się w handlu detalicznym. Wymagania unijne dotyczą między innymi dokładnego określenia regionu geograficznego, z którego mają pochodzić brzoskwinie ze znakiem PGI. Owoce powinny tam być nie tylko produkowane, ale także sortowane, myte oraz pakowane. Dodatkowo muszą spełniać szereg innych wymagań — między innymi mieć określoną średnicę (co najmniej 17,5 cm) oraz zawartość cukrów (określono wymagany poziom w czerwcu, lipcu i sierpniu). Niezbędne jest też, aby cały proces produkcji — od posadzenia drzew w sadzie, aż po sposób prezentac-ji owoców na półkach sklepowych — odpowiadał ustaleniom wynegocjowanym w trakcie przyznawania certyfikatu. Poza tym brzoskwinie i nektaryny ze znakiem PGI nie mogą być sprzedawane przed 10 czerwca oraz po 2 września. Na podstawie Eurofruit, 6/2000

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCORAZ WIĘCEJ CHORÓB ZAGRAŻA PELARGONIOM
    Następny artykułILE BĘDZIE WARZYW POLOWYCH?

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.