WAŻNE INFORMACJE O POINSECJI, CZYLI JAK Z „GWIAZDY” ZROBIĆ GWIAZDĘ? (CZ. II)

W poprzednim odcinku Autor przedstawił ogólne informacje na temat poinsecji, ich dobrych odmian oraz początku uprawy (redakcja).

HANDLOWA I ZDROWOTNA JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI W POLSKICH PRZEPISACH (CZ. I)

Najczęściej określa się, że coś jest dobrej lub złej jakości, nie precyzując tego pojęcia. Jest ono względne i nie zawsze jednoznaczne — konsument na podstawie własnych odczuć kupuje określone produkty. Jakość, zwłaszcza żywności, musi być jednak precyzowana w polskim prawie, gdyż problem ten dotyczy zdrowia i życia nabywców oraz ich bezpieczeństwa ekonomicznego (np. prawa do reklamacji czy rękojmi). Te kwestie regulowane są ustawami, rozporządzeniami oraz normami. Dla producentów owoców i warzyw istotne są: Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11.05.2001 r. (Dz. U. z 22.06.2001 r.) oraz Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z 21.12.2000 r. (Dz. U. nr 5 z 2001 r. poz. 44).

NASZE SADOWNICTWO A UNIJNY RYNEK OWOCOWY

Sadownicy mają różne opinie o celowości przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jedni obawiają się dużej konkurencji ze strony tamtejszych sadowników oraz nowych wyzwań i...

NARCYZY WARTE UWAGI (CZ. I)

Narcyzy należą do najpopularniejszych ozdobnych roślin cebulowych. Uprawiane są prawie na całym świecie w parkach, ogrodach oraz na kwiat cięty — w polu i pod osłonami. Piękne, o oryginalnej budowie kwiaty, wczesność i obfitość kwitnienia sprawiają, że rośliny te wykorzystuje się do nasadzeń w różnego rodzaju założeniach — sadzone są w grupach na tle trawnika czy też pod krzewami, znoszą bowiem dość dobrze lekkie zacienienie. Szczególnie atrakcyjnie wyglądają na rabatach, na tle ciemnozielonych niskich krzewów iglastych. Połączone w wielobarwne kępy z innymi wiosennymi bylinami stwarzają niepowtarzalne efekty. Niskie odmiany są niezastąpione w ogrodach skalnych. Miłośnicy tych roślin sadzą je w wieloodmianowych kolekcjach w ogrodach przydomowych, działkowych i rekreacyjnych. Narcyzy mają cebule wieloletnie, dlatego też mogą rosnąć na tym samym miejscu przez kilka lat. Najobficiej kwitną zwykle od drugiego do czwartego roku po posadzeniu. Przyspieszanie kwitnienia narcyzów zimą i wczesną wiosną w szklarniach i tunelach ogrzewanych jest uprawą przynoszącą dobre efekty ekonomiczne.

„KOMPLEKSOWE” PREZENTACJE PAPRYKOWE

W tym roku w radomskim "zagłębiu" paprykowym firma De Ruiter Seeds, przy współudziale firm Broste i Kronen-Klasmann, zorganizowała dwa Dni Otwarte. Pierwszy — 10 sierpnia w gospodarstwie Mieczysława Kowalczyka w Potworowie, następny — 24 sierpnia — tradycyjnie już w gospodarstwie Krzysztofa Grzyba Mw Dąbrówce Podłężnej obok Radomia.

WYŻSZE DRZEWA TO WIĘKSZE KŁOPOTY

Przez całe lata optymalną wysokość drzew w naszej strefie klimatycznej wyznaczano mnożąc rozstawę rzędów przez 0,7. Oznaczało to, że w sadach z międzyrzędziami o...

ANTURIUM WCIĄŻ CZERWONE

Od końca lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku w europejskiej produkcji anturium dominuje odmiana 'Tropical', o szkarłatnoczerwonych pochwach. Swoją popularność kreacja ta zawdzięcza nie tylko barwie "kwiatu", ale także plenności i dużemu udziałowi kwiatostanów najwyższego wyboru. Na giełdach holenderskich sprzedano w 2001 r. prawie 15 milionów kwiatów ciętych 'Tropicalu' (średnia cena — 57 eurocentów). Było to wprawdzie o 4,3% mniej niż w poprzednim roku, ale i tak odmiana ta pokonała kolejną w rankingu 'Midori' (ok. 6,5 mln szt.) o przeszło 100%. Ponadto w pierwszej piątce najlepiej sprzedających się na aukcjach Kraju Tulipanów odmian anturium nie ma drugiej czerwonej. Udział kreacji o tej barwie pochew wynosi na holenderskim rynku mniej więcej 30%, a drugich w kolejności zielonych — 15%.

NIETYPOWY SEZON OCHRONIARSKI

W Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach 31 lipca odbyła się, jak co roku, konferencja będąca okazją do podsumowania na półmetku sezonu problemów w dziedzinie ochrony warzyw.

AGROTURYSTYKA: DOTACJE Z FUNDUSZU SAPARD

Dodatkowym wsparciem dla mieszkańców wsi, pragnących prowadzić działalność pozarolniczą, jest tak zwane Działanie 4. w ramach programu SAPARD.

RZODKIEWKOWE POLA W LUBUSKIEM

Zdzisław Wawrzyńczyk (fot. 1) z Nowego Miasteczka należy do tych, którzy nie tylko mają śmiałe plany rozwoju swojego gospodarstwa, ale także potrafią je konsekwentnie realizować. Gdy ponad 30 lat temu przejął po rodzicach tradycyjne rolne gospodarstwo o powierzchni nieco ponad 5 hektarów, powoli — jak sam określił — zaczął się uczyć warzywnictwa, które zawsze go interesowało. Przez długi czas uprawiał warzywa dla przemysłu przetwórczego, między innymi fasolę szparagową dla zakładów w Legnicy i w Kożuchowie. Ze względu na bardzo długie terminy płatności — dochodziły one nawet do roku — postanowił jednak przeorientować swoją produkcję i wyspecjalizował się w uprawie rzodkiewki. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że uprawia ją już na 50 hektarach. Wbrew pozorom nie jest to gatunek łatwy do uprawy — ze względu na krótki okres wzrostu tego warzywa bardzo łatwo czegoś nie dopatrzyć, a to niemal od razu odbija się na jakości plonu.